settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj Sveto pismo pravi o demonskem zatiranju?

Odgovor


V Svetem pismu najdemo močne argumente v prid trditvi, da kristjan ne more biti obseden od demonov. Lahko pa se vprašamo, kakšen vpliv ali moč ima lahko demon nad kristjanom. Mnogi proučevalci Pisma demonski vpliv nad kristjanom imenujejo demonsko zatiranje in ga tako razlikujejo od obsedenosti.

Sveto pismo pravi, da »hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl« (1 Peter 5,8), ter da hudič in njegovi pomagači spletkarijo proti kristjanom (Efežanom 6,11–12). Kakor je satan skušal Jezusa (Luka 4,2), demonske sile tudi nas skušajo v greh in spodkopavajo naša prizadevanja, da bi bili poslušni Bogu. Če kristjan dopusti, da so demoni pri teh napadih uspešni, je rezultat zatiranje. Demonsko zatiranje poteka, kadar je demon začasno zmagovit nad kristjanom, ga skuša v greh in preprečuje, da bi kristjan z močnim pričevanjem služil Bogu. Če kristjan v svojem življenju še naprej dopušča demonsko zatiranje, se lahko to razmahne do take mere, da si demon pridobi zelo močan vpliv nad kristjanovimi mislimi, vedenjem in duhovnostjo. Kristjani, ki dopuščajo tak vztrajen greh, odpirajo vrata vse hujšemu zatiranju. Občestvo z Bogom lahko obnovimo le tako, da greh priznamo in se ga pokesamo; Bog pa lahko potem stre moč demonskega vpliva. Apostol Janez nas glede tega spodbudi: »Vemo, da nihče, ki je rojen iz Boga, ne greši, ampak ga iz Boga rojeni varuje in hudič se ga ne dotakne.« (1 Janez 5,18)

Kristjanu je moč za zmago nad demonskim zatiranjem in za svobodo od nje vselej na voljo. Janez pravi: »Otroci, vi ste od Boga in ste jih premagali, ker je tisti, ki je v vas, večji od onega v svetu.« (1 Janez 4,4) Moč Svetega Duha, ki prebiva v nas (Rimljanom 8,9), je vselej na voljo, da z njo premagamo demonsko zatiranje. Noben demon, niti sam satan, ne more preprečiti, da bi se kristjan predal Svetemu Duhu in tako premagal vsakršno demonsko zatiranje. Peter kristjane spodbuja, naj se hudiču uprejo, »trdni v veri« (1 Peter 5,9). Biti trden ali stanoviten v veri pomeni, da se glede uspešne obrambe proti demonskim vplivom zanašamo na moč Svetega Duha. Vera se izgrajuje z duhovnimi disciplinami: branjem Božje besede, vztrajno molitvijo in občestvom kristjanov. Naša vera se tako krepi. S tem ščitom vere lahko pogasimo »vse ognjene puščice hudega« (Efežanom 6,16).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj Sveto pismo pravi o demonskem zatiranju?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries