settings icon
share icon
Vprašanje

Ali se lahko demoni oz. zli duhovi povežejo z neživimi predmeti, na primer nakitom ali kipcem?

Odgovor


V Svetem pismu ni podlage za prepričanje, da se lahko demoni povežejo s fizičnimi predmeti. Tako stališče je v resnici običajno v vraževerskih praksah in okultnih verovanjih, ki jih srečamo pri animističnih kulturah in kulturah, ki izvajajo okultizem.

Nekateri menijo, da posamezne svetopisemske vrstice, npr. Apostolska dela 19,19 o sežigu vražarskih knjig, pričujejo o tem, da imajo lahko predmeti demone. A odlomek ne pravi tega. Bolj verjetno je, da so novi kristjani svoje čarovniške knjige sežigali zato, da bi preprečili širjenje laži in da bi javno izrazili svojo vero v Jezusa.

V Svetem pismu najdemo opise demonskega vpliva na neverujoče ljudi ali njihove obsedenosti od demonov. Ni pa zgodb o tem, da bi bili demoni v predmetih ali povezani s predmeti, in Sveto pismo nas pred čim takim tudi ne svari. Mogoče je sicer, da okultne prakse privlačijo zle duhove, in ker ljudje pri takih praksah uporabljajo posamezne predmete, je potem mogoče videti, kot da ti predmeti privlačijo demone. A to ne pomeni, da so demoni v teh predmetih. Pač pa so take okultne prakse tisto, kar demone privlači. Kadar se ljudje, ki so se ukvarjali z okultizmom, spreobrnejo h Kristusu, jim drugi pogosto svetujejo, naj se znebijo svojih okultnih knjig in predmetov – a ne zato, ker bi bili v njih demoni, temveč zato, ker bi bili lahko knjige in predmeti vir prihodnje skušnjave.

Kristjanom se ni treba bati demonov, biti pa moramo pozorni na njihovo skušanje (1 Peter 5,8). Najpomembnejše je, da se podrejamo Bogu in nenehno živimo v resnici o Kristusu: »Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil.« (Jakob 4,7) Kdor veruje v Jezusa, se nima česa bati. Apostol Janez je zapisal: »Otroci, vi ste od Boga in ste jih premagali, ker je tisti, ki je v vas, večji od onega v svetu.« (1 Janez 4,4)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali se lahko demoni oz. zli duhovi povežejo z neživimi predmeti, na primer nakitom ali kipcem?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries