settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je definicija kulta?

Odgovor


Ko ljudje slišijo besedo kult, pogosto mislijo na skupino, ki časti satana, žrtvuje živali ali sodeluje pri hudobnih, bizarnih in poganskih obredih. V resnici pa kult redko vključuje takšne stvari. Dejansko je kult v najširšem pomenu besede preprosto verski sistem s posebnimi obredi in navadami.

Običajno pa je kult ožje definiran in se nanaša na nekonvencionalno sekto, katere člani izkrivljajo izvirne nauke verstva. V krščanskem okolju je definicija kulta specifično »verska skupnost, ki zanika enega ali več temeljev svetopisemske resnice«. Kult je skupina, ki uči nauke, zaradi katerih bo človek, če jim verjame, ostal neodrešen. Kult trdi, da je del verstva, vendar zanika bistveno resnico (bistvene resnice) tega verstva. Tako krščanski kult zanika eno ali več temeljnih resnic krščanstva, čeprav še vedno trdi, da je krščanski.

Dva najpogostejša nauka krščanskih kultov sta, da Jezus ni bil Bog in da odrešitev ni samo po veri. Zanikanje Kristusove božanskosti vodi v stališče, da Jezusova smrt ni bila zadostno plačilo za naše grehe. Zanikanje odrešitve samo po veri pa vodi v učenje, da odrešitev dosežemo s svojimi deli. S kulti so se srečevali že apostoli v zgodnjih letih cerkve, na primer: Janez omenja učenje gnosticizma v Prvem Janezovem pismu 4,1–3. Janezov preizkus, ali gre za Božji nauk, je bil, ali uči, da »… je Jezus Kristus prišel v mesu« (v. 2) – neposredno nasprotje gnostičnemu krivoverstvu (prim. Drugo Janezovo pismo 1,7).

Dva najbolj znana primera kultov danes sta Jehovove priče in mormoni. Obe skupnosti trdita, da sta krščanski, vendar obe zanikata Kristusovo božanskost in odrešitev samo po veri. Jehovove priče in mormoni verjamejo veliko stvari, ki so v skladu s svetopisemskim učenjem ali so mu podobne. Vendar ju dejstvo, da zanikajo Kristusovo božanskost in oznanjajo odrešitev z deli, kvalificira kot kulta. Mnogi člani Jehovovih prič, mormonov in drugih kultov so moralni ljudje, ki iskreno verjamejo, da imajo resnico. Za nas kot kristjane morata biti naše upanje in molitev, da bi številni ljudje, ki so vključeni v kulte, videli skozi laži in da bi jih pritegnila resnica odrešitve samo po veri v Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je definicija kulta?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries