settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da smo čudovito ustvarjeni (Psalm 139,14)?

Odgovor


Psalm 139,14 pravi: »Zahvaljujem se ti, ker sem tako čudovito ustvarjen, čudovita so tvoja dela, moja duša to dobro pozna.« Sobesedilo te vrstice je neverjetna narava našega fizičnega telesa. Človeško telo je najbolj kompleksen in edinstven organizem na svetu in ta kompleksnost in edinstvenost veliko pove o umu njegovega Stvarnika. Vsak vidik telesa, do najmanjše mikroskopske celice, odkriva, da je telo čudovito ustvarjeno.

Inženirji vedo, kako oblikovati močne, a lahke tramove, tako da dajo močan material na zunanje robove stičišča tramov in napolnijo notranjost z lažjimi, šibkejšimi materiali. To storijo, ker največ napetosti nastane na površinah strukture, ko gre za navadno upognjenost ali napetost. Stičišče človeške kosti odkriva, da je močan material na zunanji strani, notranjost pa se uporablja kot tovarna krvnih celic različnih vrst. Ko si ogledujete zapleten fotoaparat z njegovo sposobnostjo, da po potrebi spušča noter več ali manj svetlobe, in njegovo sposobnost, da se avtomatsko osredotoči na velik obseg polja, boste našli ponavljajoče posnemanje delovanja človeškega očesa. In ker imamo dve očesni zrkli, zaznavamo tudi globino, kar nam omogoča, da ocenimo, kako daleč je predmet.

Človeški možgani so tudi čudovit organ, čudovito ustvarjen. Imajo sposobnost učenja, utemeljevanja in nadziranja toliko avtomatskih funkcij telesa, kot so srčni utrip, krvni tlak, dihanje, ohranjanje ravnotežja za hojo, tek, stanje in sedenje, vse to, medtem ko se osredotočajo na nekaj drugega. Računalniki lahko prekosijo človeške možgane pri samem računanju, ampak so primitivni, kar se tiče izvajanja večine nalog utemeljevanja. Možgani imajo tudi neverjetno sposobnost prilagajanja. V nekem poskusu, ko so bila ljudem dana očala, s katerimi so videli svet, postavljen na glavo, so možgani hitro na novo razložili informacije, ki so jih dobili, da so zaznali svet kot »pravilno postavljen«. Ko so drugim zavezali oči za daljša obdobja, je bilo »središče za vid« možganov kmalu uporabljeno za druge funkcije. Ko se ljudje preselijo v bližino železnice, njihovi možgani kmalu filtrirajo zvok vlakov, tako da se nehajo zavedati hrupa.

Če si pogledamo najmanjše stvari, je človeško telo tudi čudež, čudovito ustvarjen. Na primer, informacije, potrebne za kopiranje celotnega človeškega telesa, so shranjene v dvojni vijačnici niza DNK, ki se nahaja v jedru vsake izmed milijard celic v človeškem telesu. Človeški živčni sistem je neverjetno kompakten v primerjavi s človeškimi nerodnimi izumi žic in optičnih kablov. Vsaka celica, ki so jo nekoč imenovali »preprosta« celica, je drobna tovarna, ki je človek še ne razume v celoti. Ko postajajo mikroskopi čedalje močnejši, začenjamo zaznavati neverjetne poglede na človeško celico.

Pomislite na eno samo oplojeno celico na novo spočetega človeka. Iz te ene celice se v maternici razvijejo vsa različna tkiva, organi in sistemi, ki vsi sodelujejo ob pravem času v neverjetno usklajenem procesu. En tak primer je luknja v pretinu med dvema prekatoma novorojenega otroka. Ta luknja se zapre ob točno pravem času med procesom rojstva, da dovoli dovod kisika v kri iz pljuč, kar se ne zgodi, dokler je dojenček v maternici in dobiva kisik iz popkovine.

Poleg tega se lahko telesni imunski sistem ubrani toliko sovražnikov in se obnovi vse od najmanjšega popravka (popravi celo slabe dele DNK) do največjega (popravi kosti in si opomore od velikih nesreč). Vendar obstajajo bolezni, ki sčasoma premagajo telo, ko se staramo, vendar se sploh ne zavedamo, kolikokrat v življenju nas je naš imunski sistem rešil gotove smrti.

Tudi funkcije človeškega telesa so neverjetne. Sposobnost za nošnjo velikih, težkih predmetov in tudi previdno ravnanje s krhkim predmetom, ne da bi ga razbili, je neverjetna. Z lokom lahko izstrelimo puščico in večkrat zaporedoma zadenemo v oddaljeno tarčo, hitro tipkamo po računalniški tipkovnici, ne da bi sploh gledali na tipke, se plazimo, hodimo, tečemo, se vrtimo, plezamo, plavamo, delamo kolesa in salte ter izvajamo »preproste« naloge, kot so odvijanje žarnice, umivanje zob in zavezovanje čevljev – ne da bi o tem premišljevali. To so res »preproste« stvari, vendar mora človek še oblikovati in programirati robota, ki zmore izvajati tako širok obseg nalog in gibov.

Funkcija prebavnega trakta in povezanih organov, dolgoživost srca, oblikovanje in delovanje živcev in žil, čiščenje krvi skozi ledvice, kompleksnost notranjega in srednjega ušesa, čuta okusa in vonja ter mnogo drugih stvari, ki jih komajda razumemo – vsaka posebej je čudež in človek je ne more podvojiti. Resnično smo čudovito ustvarjeni. Kako hvaležni smo, da poznamo Stvarnika – po njegovem Sinu, Jezusu Kristusu – in da se čudimo ne samo njegovemu znanju, ampak tudi njegovi ljubezni (Psalm 139,17–24).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da smo čudovito ustvarjeni (Psalm 139,14)?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries