settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je vsa Božja bojna oprema?

Odgovor


Besedna zveza »vsa Božja bojna oprema« izhaja iz Pisma Efežanom 6,10–18: »Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih. Zato sezite po vsej Božji bojni opremi, tako da se boste mogli ob hudem dnevu upreti, vse premagati in obstati. Stojte torej prepasani okoli ledij z resnico, oblečeni v oklep pravičnosti in z nogami, obutimi v pripravljenost za oznanjevanje evangelija miru. Predvsem pa vzemite ščit vere; z njim boste mogli pogasiti vse ognjene puščice hudega. Vzemite tudi čelado odrešenja in meč Duha, kar je Božja beseda. Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami. V ta namen bedite z vso vztrajnostjo in molíte za vse svete.«

Pismo Efežanom 6,10–12 jasno pravi, da smo v navzkrižju s satanom in zlohotnimi duhovnimi silami. Tudi ustrezni odgovor je nedvoumen: »/.../ zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči.« Zato sta moč in orožje, ki nam ju daje, duhovne narave. Pismo nam ne pove, katere konkretne taktike bo satan uporabil proti nam. Vendar odlomek jasno pravi, da se bomo, če bomo zvesto sledili navodilom, zmogli »upreti, vse premagati in obstati« v sovražnikovih napadih.

Prvi element naše metaforične opreme je resnica (14. v.). To zlahka razumemo, saj je o satanu rečeno, da je »oče laži« (Evangelij po Janezu 8,44). Prevara je Bogu odvratna. »Lažniv jezik« se »gnusi njegovi duši« (Pregovori 6,16–17). Hudiču se zmoremo upreti, saj smo »prepasani okoli ledij z resnico«. Stanovitnost v Jezusu, ki je resnica, in življenje v skladu z resnico Božje besede sta ključa do preživetja v duhovni bitki.

Tudi v 14. v. vidimo, da moramo biti »oblečeni v oklep pravičnosti«, saj je to ključnega pomena za bojevanje v duhovni sferi. S fizičnim oklepom so rimski vojščaki varovali vitalne organe svojega telesa pred udarci, ki bi bili sicer usodni. Pravičnost, ki nas ščiti, ponazorjena s prispodobo rimskega oklepa, niso naša dela niti naša pravičnost. Pač pa nas ščiti pravičnost Kristusa, ki nam jo je pripisal Bog in smo jo prejeli po veri; varuje nam srce pred satanovimi obtožbami in brani našega »notranjega človeka« pred satanovimi napadi.

V 15. v. se prispodoba nadaljuje: ta dobro opremljeni bojevnik je tudi obut »v pripravljenost za oznanjevanje evangelija miru«. Vsaka pehota se naprej pomika z nogami. Primerna obutev je ključnega pomena za zmagovanje v težkih bitkah. Ponazoritev pripravljenosti za »oznanjevanje evangelija miru« kot obutve pomeni, da je v duhovni bitki za prodiranje Kristusovega kraljestva na satanovo ozemlje pomembno trdno stati. Čeprav satan odločno nasprotuje širjenju evangelija miru, Gospod gradi svojo cerkev in »vrata podzemlja je ne bodo premagala« (Evangelij po Mateju 16,18).

Če nosimo »ščit vere« (16. v.), to zadošča za obrambo proti napadom »hudega«. Sáma vera, katere začetnik in dopolnitelj je Jezus (Pismo Hebrejcem 12,2), se tu primerja z rimskim lesenim ščitom, prevlečenim z usnjem ali blagom, ki je bilo namočeno v vodi – to je v bitki vojščaka varovalo pred ognjenimi puščicami. Ta prikladna prispodoba kaže, kako nam vera v Kristusa in evangelij omogočata premagati svet (gl. Prvo Janezovo pismo 5,1–4).

Čelado odrešenja (17. v.) je zaščita za glavo in možgane, ki upravljajo telo in v katerih je sedež uma (mišljenja, čustev, volje) vsakega človeka. Varuje nas čelada odrešenja, čisto evangelijsko upanje v večno življenje – zato ne sprejemamo lažne doktrine in ne dopuščamo satanovih prevar. Neodrešen človek ne more upati, da bi lahko odvrnil udarce lažne doktrine, saj ne nosi čelade odrešenja in njegov um ne zmore razlikovati med duhovno resnico in duhovno prevaro (gl. Prvo pismo Korinčanom 2,14-15) . Če imamo na glavi trdno posajeno čelado odrešenja (s tem ko smo rojeni od zgoraj), bomo v duhovnem vojskovanju zagotovo obstali.

Razlago besedne zveze »meč Duha« pa najdemo v sami 17. v. in sicer je to »Božja beseda«, Sveto pismo. Drugi kosi duhovnega oklepa so obrambne narave, medtem ko je meč Duha edino napadalno orožje Božje opreme. S tem mečem napadamo in podiramo vse satanove trdnjave (gl. Drugo pismo Korinčanom 10,3–6). Večjega duhovnega orožja si ni mogoče predstavljati. Ko je Jezus v puščavi prestajal skušnjave, je bila vedno Božja beseda njegov mogočni odgovor satanu (Evangelij po Mateju 4,1–11). Za zmago v duhovni vojni se moramo opremiti ravno s to nezmotljivo, zadostno Besedo, da se lahko upremo satanovim zvijačam.

Poleg tega, da nosimo celotni Božji oklep, 18. v. pravi tudi: »Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami.« (To pomeni s Kristusovim umom in v skladu z njegovo voljo.) 18. v. se nadaljuje tako: »[v] ta namen bedite z vso vztrajnostjo in molíte za vse svete.«

Vztrajati moramo v molitvi. Prek molitve prosimo Boga za zmago, ki jo lahko v duhovnem vojskovanju prinese samo on. Če se ne zanašamo na Boga v vztrajni molitvi, so naša prizadevanja v duhovni vojni prazna in brezplodna.

Celotni oklep Božje razodete resnice o tem, kako je v evangeliju miru človeku pripisana pravičnost miru, ki vodi v odrešujočo vero in katere rezultat je večno odrešenje, kot ga opisuje Bog v svoji besedi, nas usmerja v vztrajno molitev v Duhu. Na te načine nam Bog omogoča, da postajamo duhovno zmagoviti, s tem ko premagujemo satanove laži in skušnjave.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je vsa Božja bojna oprema?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries