settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so blagri?

Odgovor


Blagri so izjave o blagoslovljenosti oz. blaženosti, ki jih je Jezus izrekel na začetku pridige na gori (osem izjav; Matej 5,3–12). Vsaka se začne z besedo »Blagor ...«. O tem, koliko je blagrov, se mnenja razhajajo. Nekateri pravijo, da jih je sedem, devet oz. deset, a najverjetneje jih je osem (v. 10–12 so skupaj en blagor).

Grška beseda, prevedena kot »blagor«, pomeni ‘srečen’, ‘blažen’. V pridigi na gori je Jezus s to besedo poimenoval srečo, ki ni le površinska, ampak je stanje duhovne blaginje in dobrobiti. Sreča je globoka radost duše. Tisti, na katere se nanaša prvi vidik blagra (ubogi, žalostni, krotki, lačni pravičnosti, usmiljeni, čisti v srcu, tisti, ki delajo za mir, in tisti, ki so zaradi pravičnosti preganjani), bodo deležni tudi drugega vidika blagra (nebeško kraljestvo, tolažba, podedovanje dežele, nasičenost, usmiljenje, družba Boga, status Božjih sinov, podedovanje nebeškega kraljestva). Blaženi so udeleženi v odrešenju in so vstopili Božje kraljestvo ter okušajo slutnjo nebes. Drugi možen način prevoda začetka blagrov pa je ‘O, blaženost (ali blagoslovljenost) ...’

Blagri opisujejo idealnega učenca in nagrade, ki jih bo prejel, tako v sedanjosti kot v prihodnosti. Človek, ki ga Jezus opisuje v tem odlomku, ima drugačen značaj in živi drugače kot tisti, ki so še vedno »zunaj kraljestva«. Blagre kot literarno zvrst pogosto najdemo v Stari zavezi, posebno v psalmih (1,1; 34,9; 65,5; 128,1), a tudi v Novi zavezi še drugod (Janez 13,17; 20,29; Jakob 1,12; Razodetje 14,13).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj so blagri?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries