settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je bitka pri Harmagedonu?

Odgovor


Beseda »Harmagedon« izhaja iz hebrejske besede Har-Magedone, ki pomeni »Gora Megido« in je postala sinonim za bitko v prihodnosti, v kateri bo Bog uničil antikristove vojske, kot je napovedano v svetopisemskem preroštvu (Razodetje 16,16; 20,1–3). V bitko pri Harmagedonu bodo vključene množice ljudi, saj se bodo zbrali vsi narodi, da bi se borili proti Kristusu.

Natančna lokacija harmagedonske doline je nejasna, ker gora Megido ne obstaja. Ker pa »Har« lahko pomeni tudi grič, je najbolj verjetna lokacija gričevnata pokrajina, ki obdaja ravnino Megido, približno 100 km severno od Jeruzalema. V tej regiji se je odvijalo več kot dvesto bitk. Ravnina Megido in bližnja ravnina Esdraelon bosta ključni točki za bitko pri Hermagedonu, ki bo divjala po celi dolžini Izraela, na jugu vse do edomskega mesta Bocra (Izaija 63,1). Harmagedonska dolina je bila slavna po dveh velikih zmagah v zgodovini Izraela: 1) Barakovi zmagi nad Kanaanci (Sodniki 4,15) in 2) Gideonovi zmagi nad Midjanci (Sodniki 7). Harmagedon je bil tudi prizorišče dveh velikih tragedij: 1) smrti Savla in njegovih sinov (Prva Samuelova knjiga 31,8) in 2) smrti kralja Jošija (Druga knjiga kraljev 23,29–30; Druga kroniška knjiga 35,22).

Zaradi zgodovine je harmagedonska dolina postala simbol zadnjega spopada med Bogom in silami zla. Beseda »Harmagedon« se pojavi le v vrstici Razodetje 16,16: »In zbral jih je na kraju, ki se po hebrejsko imenuje Harmagedón.« Govori o kraljih, ki so zvesti antikristu in se zbirajo za končni napad na Izrael. Pri Harmagedonu bo Bog dal vélikemu Babilonu »čašo z vinom svoje strašne jeze« (Razodetje 16,19) in antikrist in njegovi privrženci bodo strmoglavljeni in poraženi. »Harmagedon« je postal splošen izraz, ki se nanaša na konec sveta, ne izključno na bitko, ki se bo zgodila na ravnini Megido.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je bitka pri Harmagedonu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries