settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni biti na novo rojen?

Odgovor


Klasičen odlomek iz Svetega pisma, ki odgovarja na to vprašanje, je Evangelij po Janezu 3,1—21. Gospod Jezus Kristus se pogovarja z Nikodemom, pomembnim farizejem in članom sanhedrina (velikega zbora judovskih voditeljev)— judovskim oblastnikom. Nikodem je ponoči prišel k Jezusu, ker je imel zanj nekaj vprašanj.

Ko je Jezus govoril z Nikodemom, je rekel: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi od zgoraj, ne more videti Božjega kraljestva.« Nikodém mu je dejal: »Kako se more človek roditi, če je star? Mar more drugič v telo svoje matere in se roditi?« Jezus mu je odgovoril: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi iz vode in Duha, ne more priti v Božje kraljestvo. Kar je rojeno iz mesa, je meso, in kar je rojeno iz Duha, je duh. Ne čudi se, da sem ti rekel: Morate se roditi od zgoraj« (Evangelij po Janezu 3,3—7).

Besedna zveza »biti rojen na novo« dobesedno pomeni »biti rojen od zgoraj«. Nikodem je bil tega zelo potreben. Potreboval je preobrazbo svojega srca — duhovno preobrazbo. Novo rojstvo, biti znova rojen, je suvereno Božje delo, s čimer podeli večno življenje tistemu, ki veruje (Drugo pismo Korinčanom 5,16—21; Pismo Titu 3,3—7; Prvo Petrovo pismo 1,3—5; Prvo Janezovo pismo 2,29; 3,9; 4,7; 5,1—5, 18). Evangelij po Janezu 1,12—13 nakaže, da »biti na novo rojen« pomeni »postati Božji otrok«, po Božji volji, po veri v imenu Jezusa Kristusa.

Tukaj pa se nujno pojavi vprašanje: »Zakaj pa mora biti nekdo znova rojen?« Apostol Pavel v Pismu Efežanom 2,1 kristjanom pravi: »Tudi vi ste bili mrtvi zaradi svojih prestopkov in grehov, … « V Pismu Rimljanom 3,23—24 je apostol zapisal: »… saj so vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu.« Nespreobrnjeni grešniki so duhovno »mrtvi«. Ko duhovno življenje dobijo po Božji milosti preko daru vere v Kristusa, Sveto pismo to primerja s ponovnim rojstvom. Le tisti, ki se ponovno rodijo, so jim odpuščeni grehi, ker so dobili rešujoči odnos z Bogom. Torej moramo biti rojeni od zgoraj (rojeni na novo), da bi nam bili grehi odpuščeni in da bi lahko živeli z Bogom.

Kako se to zgodi? Pismo Efežanom 2,8—9 pravi: »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil.« Ko smo rešeni z novim rojstvom, smo posinovljeni, duhovno obnovljeni Božji otroci (Pismo Galačanom 4,4—5). Zaupanje v Jezusa Kristusa po veri, ki je za svoje ljudstvo na križu plačal spravno daritev, ko je umrl za grehe izvoljenih, je Božji način »biti na novo rojen« po Svetem Duhu. »Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev. Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo« (Drugo pismo Korinčanom 5,17).

Moraš biti rojen na novo, rojen od zgoraj. Pokesaj se greha in veruj v Gospoda Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika. »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja« (Pismo Rimljanom 10,9—10).

Če te je Sveti Duh spreobrnil od greha nevere in zdaj veruješ v Jezusa Kristusa kot svojega edinega osebnega Odrešenika in Gospoda, si se znova rodil, od zgoraj. Kristjan je novorojen človek. Tukaj je primerna molitev zate. Vendar zapomni si, izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Edino, kar te lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je novo duhovno rojstvo, samo po Božji milosti preko vere v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izraziš Bogu svojo vero, ki ti jo je podaril in se mu tako zahvališ za odrešenje. »Bog, vem, da sem grešil in si zaslužim večno kazen v peklu. Toda Jezus Kristus je nase prevzel vse moje grehe in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Po moči Svetega Duha sem se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoje odrešenje. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni biti na novo rojen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries