settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je arminijanstvo in ali je svetopisemsko?

Odgovor


Arminijanstvo je sistem prepričanj, ki poskuša razložiti odnos med Božjo suverenostjo in domnevno svobodno voljo človeštva, še posebej v zvezi z odrešitvijo. Arminijanstvo se imenuje po Jacobu Arminiusu (1560—1609), nizozemskem teologu. Medtem ko kalvinizem poudarja Božjo suvereno milost, arminijanstvo poudarja avtonomno odgovornost človeka. Če arminijanstvo razdelimo na pet točk, podobnih petim točkam kalvinizma, bi bile to naslednje:

(1) Delna izprijenost – človeštvo je izprijeno, a je še vedno zmožno iskati Boga brez njegove pomoči. Padli smo in omadeževani smo z grehom, a ne do te mere, da se ne bi mogli odločiti, da bi bili poslušni Bogu in da bi sprejeli odrešitev. Arminijanci verjamejo, da Bog daje »predhodno milost«, ki pomaga ljudem, da izberejo odrešitev. Verjamejo, da je človeška volja svobodna in ima moč, da se podredi vplivu »predhodne milosti« Svetega Duha. Opomba: mnogi Arminijanci zavračajo delno izprijenost in si sposojajo pogled, ki je zelo blizu kalvinistični popolni izprijenosti. (2) Pogojna izvoljenost – Bog »izbere« tiste, za katere ve, da se bodo odločili za vero. Bog »izbere« tiste, ki najprej izberejo Jezusa. Nihče ni vnaprej določen za nebesa ali pekel. (3) Neomejena sprava – Jezus je umrl za grehe vseh ljudi, tudi tistih, ki se ne bodo spreobrnili. Jezusova smrt je bila za vse grehe vsega človeštva v vsej zgodovini. (4) Milost, ki se ji da upreti – Božji klic po odrešitvi lahko zavrnemo. Zavrnemo lahko Božji klic k odrešitvi, če se tako odločimo. (5) Pogojna odrešitev – kristjani lahko izgubijo svojo odrešitev, če aktivno zavračajo vpliv Svetega Duha v svojem življenju. Od kristjana se zahteva, da sam vzdržuje odrešitev, da jo obdrži. Opomba: mnogi arminijanci zavračajo »pogojno odrešitev« in se namesto tega oklepajo kalvinistične »večne varnosti«.

Edina točka arminijanstva, ki jo kalvinisti štirih točk verjamejo, da je svetopisemska, je točka št. 3 — neomejena sprava. Besedno zvezo »ves svet« v Prvem Janezovem pismu 2,2 razumejo tako, da je Jezus umrl za vse grehe vseh ljudi, tudi tistih, ki se ne bodo spreobrnili. Predpostavljajo, da je bila Jezusova smrt za vse grehe vseh ljudi skozi vso zgodovino. Verjamejo, da beseda »odkupil« iz Drugega Petrovega pisma 2,1 pomeni, da je Jezusova žrtev rešila celo lažne preroke, ki so kasneje obsojani zaradi svojega odpadništva. Jezus je umrl za vse, tudi za tiste, ki ne bodo odrešeni.

Kalvinizem štirih točk, katerega prepričanje temelji na štirih točkah, ima druge štiri točke arminijanstva za nesvetopisemske, in sicer v različnem obsegu. Pismo Rimljanom 3,10–18 močno govori v prid popolne izprijenosti. Pogojna izvoljenost ali izvoljenost, ki temelji samo na Božjem predhodnem poznavanju človeških dejanj, spodkopava Božjo suverenost (Pismo Rimljanom 8,28–30). Milost, ki se ji da upreti, podcenjuje Božjo moč in odločenost (Evangelij po Janezu 6,37–40; Pismo Titu 3,5). Pogojna odrešitev naredi odrešitev za nagrado za dela (pelaško krivoverstvo), namesto za brezplačen dar milosti (Pismo Efežanom 2,8–10). Oba sistema (arminijanstvo in kalvinizem) je težko popolnoma razumeti. Vendar kalvinizem jasno veliko bolj temelji na Svetem pismu kot arminijanstvo. Nobeden od njiju pa ne more popolnoma in ustrezno razložiti odnosa med Božjo suverenostjo in odgovornostjo človeštva. Nemogoče je, da bi omejen človeški um popolnoma dojel, kar lahko v celoti razume le Bog.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je arminijanstvo in ali je svetopisemsko?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries