settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je apokalipsa?

Odgovor


Beseda »apokalipsa« izhaja iz grške besede apocalupsis, ki pomeni »razodeti, odkriti, sneti pregrinjalo«. Knjigo Razodetje včasih imenujejo »Janezova apokalipsa«, ker je Božje razodetje poslednjih časov apostolu Janezu. Poleg tega je grška beseda za »apokalipso« prva beseda v grškem besedilu knjige Razodetja. Izraz »apokaliptična literatura« opisuje pisanje, ki uporablja simbole, prispodobe in števila za opisovanje prihodnjih dogodkov. Poleg Razodetja so primeri apokaliptične literature v Svetem pismu Daniel, poglavja 7–12, Izaija, poglavja 24–27, Ezekiel, poglavja 37–41, in Zaharija, poglavja 9–12.

Zakaj je bila apokaliptična literatura napisana s toliko simbolizma in prispodob? Apokaliptične knjige so bile napisane, ko je bilo bolj razumno skriti sporočilo v prispodobe in simbolizem kot prenesti sporočilo v enostavnem jeziku. Poleg tega je simbolizem ustvaril element skrivnostnosti o podrobnostih časa in kraja. Namen takšnega simbolizma pa ni, da bi povzročal zmedo, ampak da bi poučil in spodbudil Božje privržence v težkih časih.

Poleg specifično svetopisemskega pomena se izraz »apokalipsa« pogosto uporablja za poslednje čase na splošno ali za določene dogodke v poslednjih časih. Dogodki v poslednjih časih, kot sta Kristusov ponovni prihod in bitka pri Harmagedonu, se včasih omenjajo kot apokalipsa. Apokalipsa bo dokončno razodetje Boga, njegove jeze, pravičnosti in navsezadnje njegove milostne ljubezni. Jezus Kristus je najvišja Božja »apokalipsa«, ker nam popolnoma razodeva Boga (Evangelij po Janezu 14,9; Pismo Hebrejcem 1,2).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je apokalipsa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries