settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je razlog za ves antisemitizem po svetu?

Odgovor


Zakaj svet tako sovraži Jude? Zakaj je antisemitizem tako razširjen med številnimi narodi? Kaj je pri Judih tako slabega? Iz zgodovine je razvidno, da so bili v zadnjih 1700 letih Judje v različnih obdobjih izgnani iz 80 različnih držav. Zgodovinarji in drugi strokovnjaki sklepajo, da je za sovraštvo do Judov najmanj šest razlogov:

Rasa: Judje naj bi bili manjvredna rasa.
Ekonomski vidik: Judje naj bi bili premožni in naj bi imeli politično moč.
Avtsajdersto: Judje naj bi bili drugačni od vseh drugih.
Grešni kozli: Judje naj bi bili krivi za vse svetovne probleme.
Morilci Boga: Judje naj bi bili ubili Jezusa Kristusa.
Izvoljeno ljudstvo: Judje naj bi sami sebe ošabno razglašali za Božje izvoljeno ljudstvo.

Ali je kateri izmed teh razlogov utemeljen?

Kar zadeva raso, je treba poudariti, da Judje niso rasa. Jud lahko postane kdorkoli, ne glede na barvo kože, veroizpoved ali raso.

Prepričanje, da so Judje praviloma bogati, ni utemeljeno. Judje, ki so živeli predvsem na območju Poljske in Rusije v času od 17. do 20. stoletja, so trpeli hudo revščino in niso imeli nobenega ali skoraj nobenega vpliva na politično in ekonomsko ureditev.

Glede avtsajderstva je treba poudariti, da so se Judje v 18. stoletju na vse pretege trudili asimilirati med preostale Evropejce. Upali so, da bo asimilacija prinesla konec antisemitizma. Vendar so postali le še bolj osovraženi, saj so se ljudje bali, da bodo Judje njihov narod »okužili« s svojimi manjvrednimi geni. To prepričanje je bilo še posebno razširjeno v Nemčiji pred drugo svetovno vojno.

Judje so bili od nekdaj osovraženi, zato so bili tudi zelo prikladni grešni kozli.

Trditev, da so Judje umorili Boga (deicid), ne drži. Sveto pismo jasno pravi, da so Jezusa ubili Rimljani, Judje pa so bili njihovi pomagači pri tem. Šele več sto let po Jezusovi smrti so bili za morilce Jezusa označeni Judje. Zato se lahko vprašamo, zakaj niso tako osovraženi raje Rimljani. Jezus sam je Judom odpustil (Luka 23,34). Leta 1963 je Jude celo Vatikan uradno odvezal krivde pri Jezusovi smrti. Vendar antisemitizem kljub temu dvojemu ni ponehal.

Kar zadeva judovsko prepričanje, da so Judje »Božje izvoljeno ljudstvo«, so Judje v drugi polovici 19. stoletja ta svoj status zavračali, da bi se bolje asimilirali v nemško kulturo. Kljub temu jih je doletel holokavst. Danes se tudi nekateri kristjani in muslimani razglašajo za »izvoljeno ljudstvo«, a svet to tolerira, Jude pa sovraži naprej.

S tem dospemo do pravega razloga za sovraštvo do Judov. Apostol Pavel pravi: »Kajti želel bi biti sam preklet in ločen od Kristusa v prid svojim bratom, ki so moji rojaki po mesu. Oni so Izraelci. Njim pripadajo posinovljenje in slava, zaveze in zakonodaja, bogoslužje in obljube; njihovi so očaki in iz njih po mesu izhaja Kristus, Bog, ki je nad vsem, slavljen na veke, amen.« (Rimljanom 9,3–5) V resnici svet sovraži Jude zato, ker sovraži Boga. Judje so bili Božji prvorojenci, njegovo izvoljeno ljudstvo (5 Mojzes 14,2). Bog je uporabljal judovske očake, preroke in tempelj, da je grešnemu svetu posredoval svojo besedo, postavo in moralnost. Poslal je svojega Sina Jezusa Kristusa v judovskem telesu, da bi svet odkupil iz greha. Satan, »vladar tega sveta« (Janez 14,30; Efežanom 2,2), je ljudi zastrupil s sovraštvom do Judov. V Razodetju 12 beremo alegoričen prikaz satanovega (zmajevega) sovraštva do judovskega ljudstva (žene).

Satan je poskušal Jude uničiti prek Babiloncev, Perzijcev, Asircev, Egipčanov, Hetitov in nacistov. A vsakokrat mu je spodletelo. Bog glede Izraela še ni rekel zadnje besede. V Pismu Rimljanom 11,26 piše, da bo Izrael nekega dne odrešen – to pa se ne bi moglo zgoditi, če naj takrat ne bi bilo več Izraela. Bog bo torej Jude ohranil za prihodnost, kakor je v teku zgodovine ohranjal njihov ostanek, dokler se ne bo izpolnil dokončni načrt. Nič ne more spodkopati Božjega načrta za Izrael in judovsko ljudstvo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je razlog za ves antisemitizem po svetu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries