settings icon
share icon
Vprašanje

Ali ljudje imamo angele varuhe?

Odgovor


V Evangeliju po Mateju 18,10 je zapisano: »Glejte, da ne boste zaničevali katerega od teh malih! Povem vam namreč, da njihovi angeli v nebesih vedno gledajo obličje mojega Očeta, ki je v nebesih.« Glede na sobesedilo bi se lahko izraz »ti mali« nanašal na tiste, ki verujejo v Kristusa (6. v.), ali pa na otroke (v. 3–5). To je ključni odlomek v zvezi z angeli varuhi. Ni dvoma o tem, da dobri angeli pomagajo verujoče varovati (Daniel 6,20–23; Druga knjiga kraljev 6,13–17), jim posredovati informacije (Apostolska dela 7,52–53; Evangelij po Luku 1,11–20), jih voditi (Evangelij po Mateju 1,20–21; Apostolska dela 8,26), jim priskrbeti jed in pijačo (Prva Mojzesova knjiga 21,17–20; Prva knjiga kraljev 19,5–7) ter jim na splošno služiti (Pismo Hebrejcem 1,14).

Vprašanje pa je, ali ima res vsak človek – ali vsak kristjan – svojega angela, dodeljenega posebej njemu. V Stari zavezi je izraelsko ljudstvo imelo svojega angela – nadangela Mihaela (Daniel 10,21; 12,1); vendar Sveto pismo nikjer izrecno ne pravi, da je angel »dodeljen« posamezniku. Včasih so bili angeli poslani k posameznikom, nič pa ni rečeno o stalni dodeljenosti. Predstava o angelih varuhih se je med Judi razvila v obdobju med Staro in Novo zavezo. Nekateri prvi cerkveni očetje so menili, da je vsakemu človeku dodeljen ne le angel, temveč tudi demon. Prepričanje o angelih varuhih obstaja že dolgo, vendar nima izrecne svetopisemske osnove.

Če se vrnemo k Evangeliju po Mateju 18,10: besedica »njihovi« je v grščini kolektivni zaimek in se nanaša na dejstvo, da verujočim na splošno služijo angeli. Ti angeli so prikazani, kot da »vedno« gledajo Božje obličje in čakajo na njegov ukaz, tako da lahko v potrebi priskočijo verujočemu na pomoč. Kot je videti, angeli v tem odlomku morda ne pazijo tako zelo na človeka, temveč so predvsem pozorni na Očeta v nebesih. Zdi se torej, da dejavna dolžnost nadzora ne izhaja toliko od angelov kot od Očeta; to je povsem smiselno, saj je samo Bog vseveden. Bog vsak hip vidi vsakega verujočega posebej in samo on ve, ali kdo od nas potrebuje neposredno pomoč angela. Angeli nenehno zrejo Bogu v obraz in so mu tako na voljo, če želi pomagati komu od svojih »malih«.

Iz Svetega pisma torej ne moremo sklepati, da ima vsak kristjan angela, ki je zadolžen posebej zanj. Toda kot smo že rekli, Bog dejansko uporablja angele v službi človeku. Skladna s Svetim pismom je torej trditev, da Bog uporablja angele, tako kot uporablja tudi nas. To nikakor ne pomeni, da Bog nas ali angele potrebuje – ampak da nas in njih, po svoji volji, kljub temu uporablja (Job 4,18; 15,15). Če torej kristjani vsak svojega angela varuha imamo ali ne – večjo gotovost od tega imamo v Bogu. Če smo njegovi otroci po veri v Kristusa, on deluje tako, da nam vse pripomore k dobremu (Pismo Rimljanom 8,28–30), in Jezus Kristus nas ne bo nikoli pustil samih ali nas zapustil (Pismo Hebrejcem 13,5–6). Pravi kristjani imamo torej ob sebi vsevednega, vsemogočnega, vseljubečega Boga – mar torej ni vseeno, ali nas res varuje kakšen angel varuh?

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali ljudje imamo angele varuhe?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries