settings icon
share icon
Vprašanje

So angeli moškega ali ženskega spola?

Odgovor


Ni dvoma, da Sveto pismo v vseh omembah angelov o njih govori, kot da so moškega spola. Grška beseda za angela v Novi zavezi, angelos, je moškega spola. Ženska oblika te besede pravzaprav niti ne obstaja. V starogrški slovnici so, podobno kot v slovenščini, trije slovnični spoli: moški, ženski in srednji. Angeli so vselej omenjeni v moškem spolu. Sveto pismo v nobeni od številnih situacij, kjer se pojavi angel, ne uporablja ženskega ali srednjega spola. Poleg tega so bili angeli, kadar koli so se pojavili, oblečeni v moška oblačila (Prva Mojzesova knjiga 18,2; 16; Ezekiel 9,2). V Svetem pismu nikoli ne srečamo angela, oblečenega kot ženska.

Edina imena angelov, omenjena v Svetem pismu – Mihael, Gabriel in Lucifer – so moška in Pismo o teh angelih govori v moškem spolu. Primera, kjer je spol angela očiten: »Mihael in njegovi angeli« (Razodetje 12,7); »lucifer, sin zore« (Izaija 14,12). Tudi v vseh drugih omembah angelov je uporabljen moški spol (npr. Sodniki 6,21; Zaharija 1,19). Pisec Razodetja govori o angelih, kot da so ti moškega spola (Razodetje 10,1.5; 14,19; 16,2.4.17; 19,17; 20,1).

Nekateri proučevalci menijo, da je primer omembe angelov ženskega spola Zaharija 5,9. Odlomek se glasi: »Nato sem povzdignil oči in pogledal, glej, dve ženski sta odhajali in veter je bil v njunih perutnicah – perutnice pa sta imeli, kakor jih ima štorklja – in vzdignili sta škaf med zemljo in nebo. Vendar hebrejska beseda za žensko v tem preroškem odlomku ne pomeni 'angel'. Ženski sta imenovani našijm ('ženski'), tako kot ženska v 7. in 8. vrstici, ki predstavlja hudobijo. V nasprotju s tem pa Zaharija angela iz tega odlomka imenuje s povsem drugo besedo: malak, kar pomeni 'angel' ali 'sel, poslanec'. Ob omembi kril, ki sta jih imeli ženski v Zaharijevem videnju, pomislimo na angele; vendar se moramo držati tega, kar besedilo pravi v resnici. Ni nujno, da sta v videnju opisani resnični bitji ali predmeta; pomislite na velikanski zvitek, ki ga je Zaharija videl pred tem v istem poglavju (Zaharija 5,1–2).

Zmeda glede brezspolnih angelov izvira iz napačne interpretacije Evangelija po Mateju 22,30, kjer je rečeno, da v nebesih ne bo zakonske zveze, saj bomo »kakor angeli v nebesih«. Ta trditev je nekatere privedla do prepričanja, da angeli nimajo spola, češ da je namen spola razmnoževanje – in če ni niti zakona niti razmnoževanja, torej ni potrebe po obstoju spola. A to je preskok v razmišljanju, ki pa nima podlage v besedilu. Dejstvo, da ni zakonske zveze, ne pomeni nujno, da ni spola. Številne omembe angelov moškega spola nasprotujejo predstavi o brezspolnih angelih. Angeli se ne poročajo, a kljub temu ne smemo kar sklepati, da potemtakem nimajo spola.

Spola, kakor se odraža v jeziku, namreč ne smemo razumeti strogo v povezavi s telesno spolnostjo. Pač pa raba zaimkov, ki se nanašajo na duhovna bitja, bolj kažejo na avtoriteto in oblast kot na spol. Bog o sebi vselej govori v moškem spolu. Sveto pismo tudi o Svetem Duhu nikoli ne govori v srednjem spolu. Bog je oseben in ima oblast, avtoriteto; zaimki v zvezi z Bogom so moškega spola. Zato preprosto ne bi bilo ustrezno, če bi o nebeških bitjih govorili kako drugače kot v moškem spolu: Bog jim je namreč podelil oblast, s katero uveljavljajo njegovo moč (Druga knjiga kraljev 19,35), posredujejo njegova sporočila (Evangelij po Luku 2,10) in so njegovi predstavniki na zemlji.

English


Povratek na slovensko domačo stran

So angeli moškega ali ženskega spola?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries