settings icon
share icon
Vprašanje

Kako izgledajo angeli?

Odgovor


Angeli so duhovna bitja (Hebrejcem 1,14), torej nimajo sebi lastne fizične oblike. Pač pa angeli lahko privzamejo podobo človeka. Kadar so se v Svetem pismu prikazali angeli, so bili videti kot običajni ljudje moškega spola. V Prvi Mojzesovi knjigi 18,1–19 so se Bog in dva angela prikazali kot moški ter z Abrahamom tudi jedli. Angeli se v Svetem pismo pogosto prikažejo v podobi moških (Jozue 5,13–14; Marko 16,5), nikoli v podobi žensk.

Včasih pa se ne prikažejo v človeški podobi, temveč kot kaj nezemeljskega, tako da se jih očividci prestrašijo. Angel pogosto najprej pravi »Ne boj se«, saj se ga ljudje zelo prestrašijo. Stražarji Jezusovega groba so ob pogledu na Gospodovega angela »postali kakor mrtvi« (Matej 28,4). V Evangeliju po Luku 2 so se pastirji, ki so prenočevali na prostem, »zelo prestrašili«, ko se je pred njimi znašel Gospodov angel in jih je obsijala Gospodova slava.

Kar zadeva fizično pojavo, so angeli pogosto opisani kot bitja s krili. Kipa kerubov na skrinji zaveze sta imela peruti, ki so zaslanjale spravni pokrov (2 Mojzes 25,20). Izaija je v videnju nebeškega prestola videl krilate serafe s po šestimi perutmi (Izaija 6,2). Tudi Ezekiel je imel videnja krilatih angelov. V Izaiju 6,1–3 beremo o angelih s človeškimi lastnostmi: imeli so glasove, obraze in noge. V več drugih odlomkih je opisano, da angeli pojejo in slavijo Boga. Enega najcelovitejših opisov angela najdemo v Danielu 10,5–6: »Povzdignil sem svoje oči in videl: Glej, v platno oblečen mož in okoli ledij je imel pas iz čistega zlata. Njegovo telo je bilo kakor hrizolit in njegov obraz je bil podoben blisku. Njegove oči so bile kakor goreče plamenice, njegove roke in noge kakor lesket zglajenega brona. Glas njegovih besed je bil kakor hrum množice.« Podobno je opisan angel ob Jezusovem grobu: »Videti je bil kakor blisk in njegovo oblačilo je bilo belo kakor sneg.« (Matej 28,3)

Naj se angeli prikažejo v taki ali drugačni podobi, vse kaže, da so izjemno lepi. Ezekiel pravi, da je bil tirski kralj (marsikateri biblicist namreč odlomek razlaga kot opis padca satana) ves prevzet zaradi svoje lepote. Poleg tega bi pričakovali, da so bitja, ki nenehno bivajo v Božji navzočnosti, neverjetno lepa, saj se Božja slava odraža na vsem, kar je okrog njega.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kako izgledajo angeli?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries