settings icon
share icon
Vprašanje

Ali obstaja angel, ki je odgovoren za smrt?

Odgovor


Predstavo o angelu smrti najdemo v več verstvih. Angel smrti je v judaizmu imenovan Samael, Sariel ali Azrael, v islamu Malak al Mavt, v hinduizmu Jama ali Jamaradž; v zahodnem ljudskem izročilu so znane tudi upodobitve smrti kot skeleta, ogrnjenega z meniško haljo, ki s seboj prenaša koso. V različnih mitologijah je lahko angel smrti prikazan kot lepa ženska ali majhen otrok. Podobe se v podrobnostih razlikujejo, skupno pa jim je sporočilo, da v trenutku smrti k človeku pride bitje, ki smrt povzroči ali jo le opazuje, nato pa človekovo dušo odnese v prebivališče mrtvih.

V Svetem pismu ni najti pojma »angel smrti«. Sveto pismo nikjer ne uči, da bi bil kje kak angel, ki je odgovoren za smrt ali ki se prikaže, kadar človek umira. V Drugi knjigi kraljev 19,35 beremo o angelu, ki je usmrtil 185.000 Asircev, ko so ti napadli Izrael. Nekateri menijo, da je smrt prvorojencev v Egiptu (2 Mojzes 12) povzročil angel. To je sicer mogoče, nikjer v Pismu pa izrecno tako ne piše. A ne glede na to v Pismu v nobenem odlomku, ki opisuje, kako je angel na Gospodov ukaz povzročil smrt, ne piše, da bi obstajal kak konkreten angel smrti.

Bog ima edini oblast nad trenutkom naše smrti. Noben angel niti demon nikakor ne more povzročiti naše smrti pred časom, ki ga je za to določil Bog. V Pismu Rimljanom 6,23 in Razodetju 20,11–15 je smrt prikazana kot ločitev naše duše in duha od našega telesa (telesna smrt), pri nekristjanih pa tudi kot večna ločitev od Boga (večna smrt). Smrt je nekaj, kar se zgodi. Smrt ni angel, demon, oseba ali katerokoli drugo bitje. Angeli lahko smrt povzročijo in lahko sodelujejo pri tem, kar sem nam dogaja po smrti – »angel smrti« pa ne obstaja.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali obstaja angel, ki je odgovoren za smrt?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries