settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je amileniarizem?

Odgovor


Amileniarizem je naziv za prepričanje, da Kristusova vladavina ne bo trajala dobesedno 1000 let. Privržence tega prepričanja imenujemo amileniaristi. Predpona a- v besedi amileniarizem pomeni 'ne' ali 'brez'. Amileniarizem torej dobesedno pomeni »brez tisočletja« ali »ni tisočletja«. Razlikuje se od široko sprejetega pogleda, imenovanega predmileniarizem (ki pravi, da se bo Kristus drugič vrnil, preden bo nastopilo njegovo tisočletno kraljestvo, in da tisočletno kraljestvo pomeni vladavino, ki bo trajala dobesedno tisoč let), ter od manj široko sprejetega pogleda, imenovanega postmileniarizem (ki pravi, da se bo Kristus vrnil, ko bodo kristjani – torej ne sam Kristus – ustanovili kraljestvo na tej zemlji).

A če smo povsem pošteni do amileniaristov, ne menijo, da tisočletja sploh ni. Temveč menijo le, da tisočletje ne pomeni, da bo Kristus na zemlji vladal dobesedno tisoč let. Prepričani so namreč, da Kristus zdaj sedi na Davidovem prestolu in da je kraljestvo, ki mu Kristus vlada, obdobje sedanje cerkve. Ni dvoma, da Kristus zdaj sedi na prestolu; a to ne pomeni prestola, o katerem je v Svetem pismu rečeno, da je »Davidov prestol«. Ni tudi dvoma, da Kristus zdaj vlada; saj je Bog. A to ne pomeni, da vlada milenijskemu kraljestvu.

Če naj bi Bog držal obljube Izraelu in zavezo z Davidom (Druga Samuelova knjiga 7,8–16; 23,5; Psalm 89,4–5), mora obstajati dobesedno, fizično kraljestvo na tej zemlji. Če dvomimo v to, pod vprašaj postavljamo Božjo željo in/ali sposobnost, da drži obljube; s tem pa bi se odprla vrsta teoloških vprašanj. Če bi na primer Bog svoje obljube Izraelu prelomil, čeprav jih je že razglasil za »večne«, kako smo potem lahko prepričani o čemer koli, kar je Bog obljubil – vključno z odrešenjem za verujoče v Gospodu Jezusu? Edina rešitev je, da Boga držimo za besedo in verjamemo, da bodo njegove obljube izpolnjene dobesedno.

Iz Svetega pisma je jasno, da bo kraljestvo dobesedno, zemeljsko kraljestvo. Na to kaže naslednje:

1. Kristusove noge bodo dejansko stopile na Oljsko goro, preden bo vzpostavljeno njegovo kraljestvo (Zaharija 14,4.9).

2. Za časa tega kraljestva bo Mesija na zemlji uveljavljal pravico in sodil (Jeremija 23,5–8).

3. Kraljestvo je opisano kot prostor pod nebesi (Daniel 7,13–14.27).

4. Preroki so napovedovali dramatične zemeljske spremembe za časa kraljestva (Apostolska dela 3,21; Izaija 11,6–9; 29,18; 35,1–2; 65,20–22; Ezekiel 47,1–12; Amos 9,11–15).

5. Kronološko zaporedje dogodkov v Razodetju kaže na obstoj zemeljskega kraljestva pred koncem svetovne zgodovine (Razodetje 20).

Amileniaristični pogled izhaja iz uporabe ene metode interpretacije za neizpolnjeno preroštvo in druge metode za nepreroške svetopisemske odlomke in izpolnjeno preroštvo. Nepreroške odlomke in izpolnjena preroštva privrženci amileniarizma interpretirajo dobesedno ali normalno. Neizpolnjeno preroštvo pa naj bi interpretirali duhovno ali nedobesedno. Amileniaristi so prepričani, da je »duhovno« branje neizpolnjenega preroštva normalno branje besedil. Temu pravimo dvojna hermenevtika. (Hermenevtika je preučevanje načel interpretacije.) Amileniaristi domnevajo, da je večina neizpolnjenega preroštva – ali vse neizpolnjeno preroštvo – napisana v simbolnem, figurativnem, duhovnem jeziku. Zato amileniarist tem svetopisemskim odlomkom pripisuje drugačen pomen – torej ne normalnega, kontekstualnega pomena.

Težava pri tovrstni interpretaciji neizpolnjenega preroštva je ta, da lahko iz tega izhaja cel nabor možnih pomenov. Če Svetega pisma ne interpretiramo v normalnem smislu, ni mogoče, da bo pomen en sam. Vendar je Bog, najvišji avtor Svetega pisma, vsekakor želel povedati nekaj točno določenega, ko je človeške pisce navdihoval k pisanju. Resda je kakšen svetopisemski odlomek mogoče aplicirati na več načinov; pomen odlomka pa je samo eden – tisti, ki ga je imel v mislih Bog. Tudi dejstvo, da je bilo izpolnjeno preroštvo izpolnjeno dobesedno, govori v prid domnevi, da bo tudi neizpolnjeno preroštvo izpolnjeno dobesedno. Prerokbe o Kristusovem prvem prihodu so se vse izpolnile dobesedno. Zato lahko pričakujemo, da se bodo tudi prerokbe o njegovem drugem prihodu izpolnile dobesedno. Zato moramo alegorično interpretacijo neizpolnjenega preroštva zavračati, namesto tega pa neizpolnjeno preroštvo interpretirati dobesedno ali normalno. Napaka amileniarizma je nedoslednost hermenevtike: da namreč neizpolnjeno preroštvo interpretira drugače kot izpolnjeno preroštvo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je amileniarizem?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries