settings icon
share icon
Vprašanje

Ali bi bil Jezus lahko grešil?

Odgovor


Obstajata dve plati tega zanimivega vprašanja. Pomembno je, da si zapomnimo, da ne gre za vprašanje, ali je Jezus grešil. Obe plati se strinjata, kot jasno pravi Sveto pismo, da Jezus ni grešil (Drugo pismo Korinčanom 5,21; Prvo Petrovo pismo 2,22). Vprašanje je, ali bi bil Jezus lahko grešil. Tisti, ki se oklepajo »brezgrešnosti«, verjamejo, da Jezus ne bi bil mogel grešiti. Tisti, ki se oklepajo »grešnosti«, verjamejo, da bi bil Jezus lahko grešil, ampak ni. Kateri pogled je pravilen? Jasno učenje Svetega pisma je, da je bil Jezus brezgrešen – Jezus ne bi bil mogel grešiti. Če bi bil lahko grešil, bi še vedno lahko grešil danes, saj ohranja isto bistvo, ki ga je imel, ko je živel na zemlji. On je Bog-človek in bo za vedno ostal takšen, imel bo polno božanskost in polno človeškost, ki sta tako združeni v eni osebi, da sta nedeljivi. Verjeti, da bi Jezus lahko grešil, pomeni verjeti, da bi Bog lahko grešil. »Bog je namreč hotel, da se je v njem naselila vsa polnost« (Pismo Kološanom 1,19). Pismo Kološanom 2,9 dodaja: »Kajti v njem [v Kristusu] telesno biva vsa polnost božanstva.«

Čeprav je Jezus popolnoma človek, se ni rodil z enako grešno naravo, s katero smo se rodili mi. Zagotovo je bil skušan na enak način, kot smo mi, tako da je hudič predenj postavil skušnjave, vendar je ostal brez greha, saj Bog ne more grešiti. To je v nasprotju z njegovo naravo (Evangelij po Mateju 4,1; Pismo Hebrejcem 2,18; 4,15; Jakobovo pismo 1,13). Greh je po definiciji kršenje postave. Bog je ustvaril postavo in postava je po naravi to, kar bi Bog storil ali česar ne bi; zato je greh vse, česar Bog po svoji naravi ne bi storil.

Biti skušan samo po sebi ni grešno. Nekdo vas lahko skuša z nečim, česar si ne želite storiti, na primer zagrešiti umor ali sodelovati pri spolnih izprijenostih. Verjetno nimate nikakršne želje, da bi sodelovali pri takšnih dejanjih, pa vendar ste bili vseeno skušani, ker je nekdo pred vas postavil to možnost. Obstajata vsaj dve definiciji besede »skušan«:

1) Imeti grešno ponudbo, ki vam jo predlaga neka oseba ali nekaj izven vas ali pa vaša grešna narava.

2) Do takšne mere razmišljati o tem, da bi dejansko sodelovali pri grešnem dejanju in možnih užitkih ter posledicah takšnega dejanja, da se dejanje že odvija v vaših mislih.

Prva definicija ne opisuje grešnega dejanja/misli; druga ga. Ko premišljujete o grešnem dejanju in razmišljate, kako bi ga lahko izvedli, ste prestopili črto greha. Jezus je bil skušan v smislu prve definicije. Nikoli pa ni bil skušan v smislu druge definicije, ker nima grešne narave. Grešna narava v njem ne obstaja, zato ni mogel biti skušan v smislu druge definicije. Hudič je Jezusu predlagal določena grešna dejanja, vendar Jezus ni imel notranje želje, da bi sodeloval pri grehu. Zato je bil v skušnjavi, kot smo mi, vendar je ostal brez greha.

Tisti, ki se oklepajo grešnosti, verjamejo, da če Jezus ne bi bil mogel grešiti, ne bi bil resnično izkusil skušnjave, zato ne bi mogel resnično sočustvovati z našimi boji in skušnjavami proti grehu. Zapomniti si moramo, da nekomu ni treba nečesa izkusiti, da bi to razumel. Bog ve vse o vsem. Čeprav Bog ni nikoli imel želje, da bi grešil, in zagotovo ni nikoli grešil, Bog ve in razume, kaj je greh. Bog ve in razume, kako je, kadar si skušan. Jezus lahko sočustvuje z našimi skušnjavami [slabostmi], ker ve, ne zato, ker bi bil »izkusil« vse stvari, ki smo jih mi.

Jezus ve, kako je, biti skušan, vendar ne ve, kako je, grešiti. To mu ne preprečuje, da bi nam pomagal. Skušani smo z grehi, ki so značilni za človeka (Prvo pismo Korinčanom 10,13). Te grehe lahko na splošno združimo v tri različne vrste: »poželenje oči, poželenje mesa in napuh življenja« (Prvo Janezovo pismo 2,16). Preučite Evino skušnjavo in greh ter Jezusovo skušnjavo in ugotovili boste, da so skušnjave obeh izhajale iz teh treh kategorij. Jezus je bil skušan na vse načine in na vseh področjih, kot smo mi, vendar je ostal popolnoma svet. Čeprav bo naša pokvarjena narava imela notranjo željo, da bi sodelovala pri določenih grehih, imamo po Kristusu to zmožnost, da premagamo greh, ker nismo nič več sužnji greha, ampak sužnji Boga (Pismo Rimljanom 6, zlasti v. 2 in 16–22).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali bi bil Jezus lahko grešil? Če ne bi bil mogel grešiti, kako bi bil resnično ›mogel sočustvovati z našimi slabostmi‹ (Pismo Hebrejcem 4,15)? Če ne bi bil mogel grešiti, kakšen je bil smisel skušnjave?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries