settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je agnosticizem?

Odgovor


Agnosticizem je prepričanje, da je nemogoče vedeti ali dokazati, da Bog obstaja. Beseda »agnostičen« v bistvu pomeni »brez znanja, védenja«. Agnosticizem je bolj intelektualno odkrita oblika ateizma. Ateizem trdi, da Bog ne obstaja, a tega stališča se ne da dokazati. Agnosticizem zagovarja, da se Božjega obstoja ne da niti dokazati niti ovreči, da je torej nemogoče vedeti, ali Bog obstaja ali ne. Glede tega je agnosticizem pravilen. Božjega obstoja se ne da empirično dokazati niti ovreči.

Sveto pismo nam pravi, da moramo po veri sprejeti, da Bog obstaja. Pismo Hebrejcem 11,6 pravi: »Brez vere namreč ne moremo biti Bogu všeč, kajti kdor prihaja k Bogu, mora verovati, da on biva in poplača tiste, ki ga iščejo.« Bog je duh (Evangelij po Janezu 4,24), zato ga ne moremo videti niti se ga dotakniti. Razen če se Bog odloči, da se bo razodel, je neviden za naše čute (Pismo Rimljanom 1,20). Sveto pismo pravi, da lahko obstoj Boga jasno vidimo v vesolju (Psalm 19,2–5), čutimo v naravi (Pismo Rimljanom 1,18–22) in potrdimo v svojem srcu (Pridigar 3,11).

Agnostiki se niso pripravljeni odločiti za Božji obstoj ali proti njemu. Nikakor nočejo biti »na nobeni strani«. Teisti verjamejo, da Bog obstaja. Ateisti verjamejo, da Bog ne obstaja. Agnostiki verjamejo, da ne bi smeli niti verjeti niti dvomiti v Božji obstoj, ker je nemogoče vedeti, kaj je res.

Za namen te razprave izključimo jasne in neizpodbitne dokaze Božjega obstoja. Če postavimo stališči teizma in agnosticizma na enak temelj, kaj se zdi najbolj »smiselno« verjeti glede na možnost obstoja življenja po smrti? Če Boga ni, teisti in agnostiki preprosto nehajo obstajati, ko umrejo. Če Bog obstaja, bodo imeli teisti in agnostiki nekoga, komur bodo morali odgovarjati, ko umrejo. S tega stališča je zagotovo bolj »smiselno« biti teist kot agnostik. Če se nobenega stališča ne da niti dokazati niti ovreči, se zdi modro kar najbolj potruditi, da temeljito raziščemo stališče, ki utegne imeti neskončno in večno bolj zaželen končni rezultat.

Normalno je dvomiti. Na tem svetu obstaja veliko stvari, ki jih ne razumemo. Ljudje pogosto dvomijo v Božji obstoj, ker ne razumejo stvari, ki jih dela in dopušča, ali se z njimi ne strinjajo. Vendar kot omejena človeška bitja ne bi smeli pričakovati, da bomo sposobni razumeti neskončnega Boga. Pismo Rimljanom 11,33–34 pravi: »O globočina Božjega bogastva in modrosti in spoznanja! Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledljiva njegova pota! Kdo je namreč spoznal Gospodov um? Ali kdo mu je bil za svetovalca?« V Boga moramo verjeti po veri in zaupati njegovim potem po veri. Bog se je na čudovite načine pripravljen in voljan odkriti tistim, ki verujejo vanj. Peta Mojzesova knjiga 4,29 razglaša: »Potem boš od tam iskal GOSPODA, svojega Boga, in ga našel, če ga boš iskal z vsem srcem in vso dušo.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je agnosticizem?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries