settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je svetopisemska numerologija?

Odgovor


Svetopisemska numerologija je proučevanje števil v Svetem pismu. Števili, ki se najpogosteje ponavljata, sta 7 in 40. Število 7 označuje dovršitev ali popolnost (1 Mojzesova 7,2–4; Razodetje 1,20). Imenujejo ga tudi »Božje število«, saj je Bog edini popoln in dovršen (Razodetje 4,5; 5,1.5.6). Tudi 3 velja za število božanske popolnosti: Oče, Sin in Sveti Duh so Trojica.

40 imamo pogosto za število preizkusa ali preizkušnje. Tako so npr. Izraelci 40 let tavali po puščavi (5 Mojzes 8,2–5); Mojzes je bil na gori 40 dni (2 Mojzes 24,18); Jona je svaril Ninivljane, da bo po 40 dneh nastopila sodba (Jona 3,4); Jezus je bil skušan 40 dni (Matej 4,2); med Jezusovim vstajenjem in vnebohodom je preteklo 40 dni (Apostolska dela 1,3). Še eno število, ki ga prav tako srečamo v Svetem pismu, je 4, število stvarjenja: štiri smeri neba, štirje letni časi. Število 6 velja za število človeka: človek je bil ustvarjen šesti dan, dela šest dni v tednu. Še en primer, kako v Svetem pismu število kaj prikazuje, je Razodetje 13, v katerem je 666 število antikrista.

Ali ta števila res kaj pomenijo, je še vedno stvar razprave. Vsekakor kaže, da Sveto pismo števila uporablja v vzorcih ali za prikaz duhovne resnice. Vendar veliko ljudi svetopisemski numerologiji posveča preveč pozornosti, saj v vsakem številu v Svetem pismu iščejo poseben pomen. Številka je v Svetem pismu pogosto samo številka. Bog nas ne poziva, naj v Svetem pismu iščemo skrite pomene, skrita sporočila ali šifre. V Pismu je več kot dovolj jasno izražene resnice, ki zadošča vsem našim potrebam, da bi bili popolni in pripravljeni za vsako dobro delo (2 Timotej 3,16)

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je svetopisemska numerologija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries