settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj glavno krščansko knjigo imenujemo Sveto pismo?

Odgovor


Izraz biblia sacra (‘svete knjige’) je bil prvič opažen v srednjem veku. V angleškem jeziku (The Holy Bible) se je izraz verjetno prvič pojavil leta 1611 na naslovnici izdaje Svetega pisma, ki je v ZDA zaslovela kot Različica kralja Jakoba (King James Version). Pridevnik »svet« ima več pomenov, in kot bomo videli, veljajo tudi za Božjo besedo.

Eden izmed pomenov je ‘posvečen’. Ko je Bog Mojzesu spregovoril iz gorečega grma, mu je ukazal, naj si sezuje sandale, saj stoji na »sveti zemlji« – posvečeni zaradi Božje navzočnosti. Bog je svet, zato so svete tudi besede, ki jih govori. Podobno so svete tudi besede, ki jih je Bog Mojzesu spregovoril na Sinajski gori, in sploh vse Božje besede za človeštvo, ki jih beremo v Svetem pismu. Bog je popoln, zato so popolne tudi njegove besede (Psalm 19,8). Bog je pravičen in čist, zato je taka tudi njegova beseda (Psalm 19,9).

Poleg tega je Biblija sveta tudi zato, ker so jo napisali ljudje pod vodstvom in vplivom Svetega Duha. »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo.« (2 Timotej 3,16) Grška beseda, tu prevedena kot »navdihnjeno od Boga«, se glasi theopneustos, pri čemer theos pomeni ‘Bog’ in pneo ‘dihati, dahniti na kaj’. Isto korenino ima npr. beseda pnevmatika. Naš sveti Bog je torej kot oseba Sveti Duh dobesedno vdahnil svete besede Pisma vsakemu izmed piscev svetopisemskih knjig. Božanski pisec je svet, zato je sveto tudi njegovo pisanje.

Beseda »svet« pa ima še en pomen, in sicer ‘odbran’. Bog je izraelsko ljudstvo odbral izmed ljudstev tistega časa, da bi postalo »kraljestvo duhovnikov in svet narod« (2 Mojzes 19,6). Podobno so tudi kristjani odbrani izmed neverujočih, ki hodijo v temi, kakor se je izrazil Peter: »Vi pa ste izvoljeni rod, kraljevsko duhovništvo, svet narod, ljudstvo za Božjo last, da bi oznanjali odlike tistega, ki vas je poklical iz teme v svojo čudovito luč.« (1 Peter 2,9) Ta vidik svetosti – odbranost – velja tudi za Sveto pismo, saj je ta knjiga odbrana izmed vseh drugih: je namreč edina knjiga, ki jo je napisal Bog, ter edina, ki ima moč, da osvobodi ljudi (Janez 8,32), jim spremeni življenje in jih izmodri (Psalm 19,8) ter jih posveti (Janez 17,17). To je edina knjiga, ki daje življenje, tolažbo in upanje (Psalm 119,50), ter edina, ki bo trajala večno (Matej 5,18).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj glavno krščansko knjigo imenujemo Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries