settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je glede naukov Svetega pisma toliko zmede?

Odgovor


Bog nam je dal Sveto pismo zato, da bi spoznali njega in njegove načrte. A Bog ni Bog zmešnjave (1 Korinčanom 14,33). Vsa zmeda prihaja samo od uničevalnih sil sveta, mesa in hudiča. »Svet« so brezbožni svetovni sistem in njegovi ljudje, ki ne razumejo Božje besede in jim zanjo ni mar. »Meso« je trajna grešna narava kristjana, ki kvari njegovo življenje z Bogom; »hudič« pa pomeni satana in njegove demone, ki izkrivljajo Božjo besedo, pogosto pod krinko angelov luči (2 Korinčanom 11,14–15).

Vsaka izmed teh sil lahko deluje posebej ali pa združene delujejo tako, da ljudi zmedejo glede Božje besede. Žal lahko začne človek zaradi take zmede gojiti lažne upe v zvezi z odrešenjem. Ko je satan skušal Jezusa, je to počel z izkrivljenimi razlagami Božje besede (Matej 4,1–11). Enako taktiko uporablja še danes: izkrivljanje svetopisemskih resnic. Pri tem je zelo spreten in besedo popači ravno toliko, da so posledice katastrofalne.

Zmeda glede tega, kaj Pismo uči, lahko nastane tudi zaradi slabega prevoda Svetega pisma. Najpogosteje pa so razlog slabe metode proučevanja Svetega pisma med verujočimi ter doktrine lažnih pridigarjev, učiteljev in piscev (2 Korinčanom 11,12–13). Ti lažni preroki Božjo besedo celo kljub dobrim prevodom izkrivijo in popačijo – bodisi zaradi nevednosti bodisi namerno – da bi uresničili lastne načrte ali ugajali miselnosti sveta. Namesto da bi se zanašali na druge, da nam bodo približali Božjo besedo, jo moramo proučevati tudi sami in se pri tem zanašati na Svetega Duha.

Najnevarnejša je zmeda glede resnice evangelija. Sveto pismo uči, da je Jezus Kristus edina pot, edina resnica in edino življenje (Janez 14,6; Apostolska dela 4,12). Vendar mnogi, ki se imajo za kristjane, menijo, da si je mogoče vstop v nebesa pridobiti tudi na druge načine in prek drugih religij. Kljub zmešnjavi bodo prave ovce slišale glas Pastirja in mu sledile (Janez 10,27). Tisti pa, ki ne pripadajo Pastirju, ne bodo »prenesli zdravega nauka, ampak si bodo po svojih željah poiskali veliko učiteljev, ker hočejo ustreči svojim ušesom« (2 Timotej 4,3). Bog nam je dal svojega Duha in nam zapovedal, naj resnico Svetega pisma oznanjamo ponižno in potrpežljivo, v vsakršnih okoliščinah (2 Timotej 4,2), izkazujemo naj se za preizkušene in take, ki z besedo resnice ravnajo pravilno (2 Timotej 2,15). To počnimo, dokler se Gospod Jezus ne bo vrnil ter naredil konec vsej zmedi in zmešnjavi.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je glede naukov Svetega pisma toliko zmede?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries