settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je Sveto pismo tako težko razumeti?

Odgovor


Z razumevanjem Svetega pisma ima vsakdo manjše ali večje težave. Še po skoraj 2000 letih cerkvene zgodovine so v Pismu vrstice ali odlomki, glede katerih tudi najboljši biblicisti zgolj ugibajo, kaj naj bi pomenili. Zakaj je Sveto pismo tako težko razumeti? Zakaj se je treba tako truditi, da bi popolnoma in pravilno razumeli Sveto pismo? Preden poskušamo odgovoriti, poudarimo, da Bog ne komunicira nejasno; sporočilo Božje besede je popolnoma jasno. Razlog, da Sveto pismo včasih stežka razumemo, je v tem, da smo padla bitja: greh nam zamegljuje razumevanje in nas napeljuje, naj si Pismo razlagamo po svoje.

Dejavnikov, ki otežujejo razumevanje Svetega pisma, je lahko več. Prvič, različnost obdobij in kultur. Sveto pismo je bilo napisano v obdobju od 3400 do 1900 let pred našim časom. Kultura, v kateri je nastalo, se zelo razlikuje od večine sodobnih kultur. Življenje nomadskih pastirjev leta 1800 pr. n. št. na Bližnjem vzhodu je dokaj tuje računalniškim programerjem v 21. stoletju sredi Evrope. Kadar se trudimo razumeti Sveto pismo, je bistvenega pomena, da prepoznamo kulturo, v kateri je bilo Pismo napisano.

Drugič, v Svetem pismu je več različnih besedilnih vrst oz. zvrsti, med njimi zgodovinski spisi, poezija, pesmi, modrostna besedila, prerokbe, osebna pisma in apokaliptična literatura. Zgodovinsko literaturo moramo razlagati drugače kot modrostno. Poezije ne moremo razumeti enako kot apokaliptičnih spisov. Osebno pismo, ki je sicer smiselno tudi za nas danes, ima mogoče drugačno aplikacijo, kot jo je imelo za prvotne naslovnike. Če se želimo izogniti zmedi in nesporazumom, se moramo zavedati, da Sveto pismo vsebuje knjige različnih žanrov; to je ključno.

Tretjič, vsi smo grešniki, zato vsi delamo napake (Pridigar 7,20; Rimljanom 3,23; 1 Janez 1,8). Naj se še tako trudimo, da bi Sveto pismo brali brez vnaprejšnih predstav in že izdelanih mnenj, je to včasih skoraj neizogibno. Tako rekoč vsakdo si kdaj odlomek napačno razloži na podlagi svoje domneve, kaj bi lahko odlomek pomenil oz. česa ne more pomeniti. Pri proučevanju Svetega pisma moramo Boga prositi, naj odstrani naše predsodke ter nam pomaga, da bi njegovo besedo interpretirali ločeno od vseh lastnih domnev. To je pogosto težko, saj sta za priznanje, da imamo predsodke in izdelane domneve, potrebni ponižnost in pripravljenost priznati napake.

Seveda pa ti trije koraki nikakor niso vse, kar potrebujemo za pravilno razumevanje Svetega pisma. O svetopisemski hermenevtiki, tj. znanosti interpretiranja Svetega pisma, je bila napisana gora knjig. A če ne drugega, so ti trije koraki vsaj odličen začetek na poti do razumevanja Svetega pisma. 1. Prepoznajmo kulturne razlike med sabo in ljudmi svetopisemskega časa. 2. Upoštevajmo različnost žanrov oz. besedilnih vrst. 3. Trudimo se dopustiti, da Pismo govori samo zase, namesto da bi interpretacijo izkrivljali z lastnimi domnevami.

Razumevanje Svetega pisma je včasih zahtevna naloga, a z Božjo pomočjo smo ji lahko kos. Ne pozabite: če verujete v Kristusa, v vas prebiva Božji Duh (Rimljanom 8,9). Tisti Bog, ki je »navdihnil« Pismo (2 Timotej 3,16–17), je tudi Bog, ki vam bo odprl um za resnico in razumevanje njegove besede, če se boste zanašali nanj. To sicer ne pomeni, da vam bo to delo vedno olajšal. On namreč želi, da njegovo besedo preiskujete in raziščete vse njene zaklade. Razumeti Sveto pismo mogoče ni lahko, se pa neizmerno obrestuje.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je Sveto pismo tako težko razumeti?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries