settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Sveto pismo navdihnjeno?

Odgovor


Ko ljudje rečejo, da je Sveto pismo navdihnjeno, s tem mislijo na dejstvo, da je Bog božansko vplival na pisce Svetega pisma tako, da je to, kar so napisali, resnična Božja beseda. V kontekstu Svetega pisma beseda »navdihnjenost« preprosto pomeni »z Božjim vdihom«. Navdihnjenost pomeni, da je Sveto pismo zares Božja beseda, zaradi česar je Sveto pismo edinstveno med vsemi drugimi knjigami.

Čeprav obstajajo različni pogledi na to, do kakšne mere je Sveto pismo navdihnjeno, ni dvoma, da sámo Sveto pismo trdi, da vsaka beseda v vsakem delu Svetega pisma prihaja od Boga (Prvo pismo Korinčanom 2,12–13; Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Ta pogled na Sveto pismo se pogosto imenuje »verbalno-plenarna« navdihnjenost. To pomeni, da navdihnjenost zajema same besede (verbalna) – ne samo predstave in zamisli – in da zajema vse dele Svetega pisma in vse teme Svetega pisma (plenarna). Nekateri ljudje verjamejo, da so navdihnjeni samo deli Svetega pisma ali da so navdihnjene samo misli ali predstave, ki se ukvarjajo z vero, vendar ti pogledi na navdihnjenost ne potrjujejo trditev Svetega pisma o sebi. Polna verbalno-plenarna navdihnjenost je bistvena značilnost Božje besede.

Obseg navdihnjenosti se jasno vidi v Drugem pismu Timoteju 3,16: »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo.« Ta vrstica nam govori, da je Bog navdihnil vse Sveto pismo in da je koristno za nas. Niso navdihnjeni samo deli Svetega pisma, ki se ukvarjajo z verskimi nauki, ampak čisto vsaka beseda od Prve Mojzesove knjige do Razodetja. Ker je Sveto pismo navdihnjeno od Boga, je torej avtoritativno, kar se tiče določanja nauka, in zadostno, da nauči človeka, kako biti v pravem odnosu z Bogom. Sveto pismo ne trdi samo, da je navdihnjeno od Boga, ampak tudi, da ima nadnaravno sposobnost, da nas spremeni in nas naredi »popolne«. Kaj več še potrebujemo?

Še ena vrstica, ki govori o navdihnjenosti Svetega pisma, je Drugo Petrovo pismo 1,21. Ta vrstica nam pomaga razumeti, da čeprav je Bog uporabil ljudi z njihovimi značilnimi osebnostmi in slogi pisanja, je božansko navdihnil prav te besede, ki so jih zapisali. Sam Jezus je potrdil verbalno-plenarno navdihnjenost Pisma, ko je rekel: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi« (Evangelij po Mateju 5,17–18). V teh vrsticah Jezus potrjuje točnost Svetega pisma do najmanjše podrobnosti in do najmanjšega ločila, ker je to prava Božja beseda.

Ker je Sveto pismo navdihnjena Božja beseda, lahko sklenemo, da je tudi nezmotljivo in avtoritativno. Pravilen pogled na Boga nas bo vodil k pravilnemu pogledu na njegovo besedo. Ker je Bog vsemogočen, vseveden in v celoti popoln, ima njegova beseda po svoji naravi enake značilnosti. Iste vrstice, ki ugotavljajo navdihnjenost Svetega pisma, ugotavljajo tudi, da je nezmotljivo in avtoritativno. Brez dvoma je Sveto pismo to, za kar trdi, da je – neizpodbitna, avtoritativna Božja beseda za človeštvo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Sveto pismo navdihnjeno?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries