settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je pomembno, da Sveto pismo proučujemo v kontekstu? Zakaj je narobe, če vrstice trgamo iz konteksta?

Odgovor


Pomembno je, da svetopisemske odlomke in zgodbe proučujemo v njihovem kontekstu. Trganje vrstic iz konteksta lahko vodi do najrazličnejših zmot in napačnih interpretacij. Podlaga za razumevanje konteksta so štiri načela: dobesedni pomen (kaj je rečeno), zgodovinsko ozadje (dogodki zgodbe, komu je bila zgodba namenjena in kako so jo razumeli takrat), slovnica (poved in odstavek, v katerih je vrstica ali beseda umeščena) ter sinteza (primerjava z drugimi deli Svetega pisma). Kontekst je ključnega pomena za svetopisemsko eksegezo. Ko si ogledamo dobesedno, zgodovinsko in slovnično naravo odlomka, se osredotočimo na strukturo knjige, nato poglavja, nato odstavke. Vse to je kontekst. Naj ponazorimo: to je podobno, kot če bi z Google Maps gledali zemljevid sveta, potem pa bi pogled postopoma zoževali in približevali, da bi si ogledali eno samo hišo.

Če stavke in vrstice izoliramo iz sobesedila, to skoraj vselej privede do nesporazumov. Vzemimo npr. besedno zvezo »Bog je ljubezen« (1 Janez 4,7–16). Če jo iztrgamo iz konteksta, bi lahko pomislili, da naš Bog očarano in vzhičeno ljubi vse in vsakogar ob vsakem času. A v dobesednem in slovničnem kontekstu »ljubezen« tu pomeni požrtvovalno ljubezen v dobro drugega, ne pa sentimentalnega romantičnega občutja. Ključnega pomena je tudi zgodovinski kontekst. Janez je pisal verujočim v cerkvi prvega stoletja in jih tu ni učil o Božji ljubezni kot taki, ampak o tem, kako ločiti prave kristjane od lažnih. Pravega kristjana prepoznamo po resnični, požrtvovalni, dobrohotni ljubezni (v. 7); kdor ne ljubi, ne pripada Bogu (v. 8); Bog nas je ljubil, preden smo mi vzljubili njega (v. 9–10); zato moramo mi ljubiti drug drugega in tako dokazati, da smo njegovi (v. 11–12).

Poleg tega upoštevamo kontekst celotnega Svetega pisma (sinteza), zaradi česar iz besed »Bog je ljubezen« ne bomo mogli zmotno sklepati (kar se dogaja vse prepogosto), da je Bog samo ljubezen ali da je njegova ljubezen večja kot vse njegove druge lastnosti. Iz številnih drugih odlomkov vemo, da je Bog tudi svet in pravičen, zvest in vreden zaupanja, milosten in usmiljen, dobrotljiv in sočuten, vsemogočen, vsenavzoč in vseveden – in še marsikaj. Iz drugih odlomkov pa vemo tudi, da Bog ne le ljubi, ampak tudi sovraži (Psalm 11,5).

Sveto pismo je beseda Boga, dobesedno od njega navdihnjena (2 Timotej 3,16), in zapovedano nam je, da jo moramo brati, proučevati in razumevati s pomočjo dobrih metod za proučevanje Svetega pisma, vselej pa tudi ob razsvetljenju Svetega Duha, ki nas vodi (1 Korinčanom 2,14). Bolje bomo proučevali, če se bomo marljivo poglabljali v kontekst. Ni težko pokazati na dele Svetega pisma, ki so na videz drug z drugim v nasprotju. A če si skrbno ogledamo njihov kontekst in če je naša referenca Pismo kot celota, lahko razumemo, kaj odlomek pomeni, in navidezna protislovja se razjasnijo. »Kontekst je kralj« pomeni, da kontekst pogosto opredeljuje pomen odlomka. Če se zanj ne menimo, si delamo velikansko škodo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je pomembno, da Sveto pismo proučujemo v kontekstu? Zakaj je narobe, če vrstice trgamo iz konteksta?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries