settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je mogoče oz. ali moramo Sveto pismo razlagati dobesedno?

Odgovor


Ne le, da je Sveto pismo mogoče jemati dobesedno, ampak ga celo moramo jemati dobesedno. Dobeseden pristop k interpretaciji je edini način, kako lahko doženemo, kaj nam želi Bog sporočiti. Kadar beremo literarno delo, moramo ugotoviti, kaj je hotel pisec povedati. Marsikdo prebere vrstico ali odlomek iz Svetega pisma in si nato zamisli lastne razlage besed, stavkov ali odstavkov, pri čemer se ne meni za kontekst in avtorjevo namero. To pa ni v skladu z Božjim hotenjem. Bog namreč pravi, da moramo z besedo resnice ravnati pravilno (2 Timotej 2,15).

Eden izmed razlogov, da moramo Sveto pismo jemati dobesedno, je ta, da ga je dobesedno jemal tudi Jezus Kristus. Kadarkoli je navajal iz Stare zaveze, je bilo očitno, da je verjel v njeno dobesedno interpretacijo. Ko je npr. Jezusa skušal satan (Luka 4), je Jezus satanu odgovarjal z navedki iz Stare zaveze. Če Božje zapovedi iz Pete Mojzesove knjige 8,3; 6,13; 6,16 ne bi bile dobesedne, jih Jezus ne bi navedel in bi bile brez moči proti satanovim besedam; tako pa so satana ustavile.

Tudi učenci so Jezusove zapovedi (ki so del Svetega pisma) jemali dobesedno. Jezus je učence pooblastil, naj gredo in naredijo vse narode za njegove učence (Matej 28,19–20). V Apostolskih delih vidimo, da so učenci to vzeli dobesedno, saj so se odpravili na dotlej znana območja sveta, oznanjali besedo in vsakomur govorili: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš ti in tvoja hiša!« (Apostolska dela 16,31b) Tudi mi moramo Jezusove besede jemati dobesedno. Kako smo lahko prepričani o svojem odrešenju, če ne verjamemo, da je Jezus prišel iskat in rešit izgubljene (Luka 19,10), odplačat kazen za naš greh (Matej 26,28) in zagotovit večno življenje (Janez 6,54)?

Seveda pa dobesedno razumevanje Svetega pisma ne pomeni, da v Pismu ni umetniških oblik izražanja – tropov in figur. Primer takega izražanja je na primer, če rečemo »sonce vzhaja«. Strogo gledano Sonce ne vzhaja, saj Zemlja le kroži tako, da dobimo tak vtis. A skoraj vsakdo tako izražanje razume dovolj dobro, da nima težav pri komunikaciji. V Svetem pismu so take oblike izražanja očitne in jih ne gre jemati dobesedno. (Gl. npr. Psalm 17,8.)

In kadar se imamo za dokončne razsodnike o tem, kateri deli Svetega pisma so dobesedni in kateri ne, se navsezadnje povzdigujemo nad Boga. On nam je svojo besedo dal zato, da bi z nami komuniciral. Zaradi zmešnjave in popačitev, ki bi neogibno izhajale iz nedobesednega razlaganja, bi bilo Sveto pismo nično in neveljavno. Pismo je Božja beseda za nas, in Bog si jo je zamislil tako, da bi vanjo verjeli – dobesedno in popolnoma.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je mogoče oz. ali moramo Sveto pismo razlagati dobesedno?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries