settings icon
share icon
Vprašanje

Ali so v Svetem pismu napake, protislovja ali neskladnosti?

Odgovor


Če beremo Sveto pismo táko, kot je, brez vnaprejšnje pristranskosti, zaradi katere bi skušali v njem najti napake, bomo ugotovili, da je skladna, dosledna in razmeroma lahko razumljiva knjiga. Da, v njem so težki odlomki. Da, obstajajo vrstice, za katere se zdi, da si nasprotujejo. Spomniti se moramo, da je Sveto pismo napisalo približno 40 različnih piscev v obdobju približno 1500 let. Vsak pisec je pisal v različnem slogu, z različne perspektive, različnemu poslušalstvu, z različnim namenom. Zato moramo pričakovati manjše razlike. Vendar razlike ne pomenijo protislovja. Napaka je samo, če ni sploh nobene verjetnosti, da bi se lahko vrstice ali odlomki ujemali. Tudi če odgovora ni na voljo v tem trenutku, to ne pomeni, da odgovor ne obstaja. Mnogi so odkrili domnevno napako v Svetem pismu s stališča zgodovine ali geografije, a so kasneje ugotovili, da ima Sveto pismo prav, potem ko so odkrili nove arheološke dokaze.

Pogosto nas sprašujejo: »Razložite mi, kako si te vrstice ne nasprotujejo!« ali »Poglejte, v Svetem pismu je napaka!« Priznamo, da je na nekatere izmed teh stvari težko odgovoriti. Vendar trdimo, da obstajajo verjetni in intelektualno verodostojni odgovori na vsako domnevno svetopisemsko protislovje in napako. Obstajajo knjige in spletne strani, ki naštevajo »vse napake v Svetem pismu«. Večina ljudi dobiva svoje »strelivo« od tam; sami ne najdejo domnevnih napak. Obstajajo pa tudi knjige in spletne strani, ki ovržejo vsako izmed teh domnevnih napak. Najbolj žalostno pa je, da večine ljudi, ki napadajo Sveto pismo, odgovor ne zanima zares. Mnogi »napadalci Svetega pisma« se celo zavedajo odgovorov, vendar še naprej vedno znova uporabljajo enake površne napade.

Kaj naj torej storimo, ko se nam nekdo približa z domnevno napako v Svetem pismu? 1) V molitvi preučuj Sveto pismo in poglej, ali obstaja preprosta rešitev. 2) Preišči nekaj dobrih svetopisemskih komentarjev, knjig, ki zagovarjajo Sveto pismo, in spletnih strani za raziskovanje Svetega pisma. 3) Vprašaj pastorja/cerkvene voditelje, ali lahko oni najdejo rešitev. 4) Če po prvih treh korakih še vedno nimamo jasnega odgovora, zaupamo Bogu, da je njegova beseda resnica in da obstaja rešitev, ki pa še ni bila odkrita (Drugo pismo Timoteju 2,15; 3,16–17).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali so v Svetem pismu napake, protislovja ali neskladnosti?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries