Kaj je smisel življenja?


Vprašanje: Kaj je smisel življenja?

Odgovor:
Kaj je smisel življenja? Kako lahko v svojem življenju najdem namen, izpopolnitev in zadovoljitev? Mi bo kdaj uspelo doseči nekaj, kar bo imelo trajen pomen? Tako niso nekateri ljudje nikoli nehali razmišljati o pomenu življenja. Po dolgih letih so se ozrli nazaj in se začeli spraševati, zakaj so razpadle njihove zveze in zakaj se počutijo tako prazne, čeprav so že dosegli, kar so si zadali. Nekega igralca baseballa, ki je že bil slaven, so nekoč vprašali, kaj bi si bil želel, da mu nekdo pove, ko je začel igrati baseball. Odgovoril je: »Želim si, da bi mi bil kdo povedal, da ko enkrat dosežeš vrhunec, tam ni nič posebnega.« Veliko ciljev izzveni praznih po tem, ko smo jih leta in leta želeli in se borili zanje.

V naši humanistični družbi si ljudje želijo doseči veliko ciljev z namenom, da bodo v njih našli smisel. Te želje po ciljih vključujejo: poslovni uspeh, premožnost, dobre odnose, spolnost, zabavo, drugim delati dobro, itd. Ljudje so pričali, da tudi, ko dosežejo vse cilje, je v njih še vedno globoka praznina – občutek praznine, ki ga nič ne more zapolniti.

Tudi avtor svetopisemske knjige Pridigarja govori o takšnih občutkih: »Nesmiselno! Nesmiselno! … Popolnoma nesmiselno! Vse je nesmiselno!« Ta avtor je imel neizmerno bogastvo, bil je pametnejši od marsikoga tistega in našega časa, imel je ogromno žensk,zavidljive palače in vrtove, najboljšo hrano in vino in na voljo je imel vsakršno možno zabavo. Nekoč je rekel, da je dobil vse, kar je hotelo njegovo srce. In še vedno je govoril, da je »življenje pod soncem« (življenje, ki ga živimo po principu kar vidimo z očmi in čutimo s čutili) nesmiselno! Zakaj čutimo tako praznino? Ker nas je Bog ustvaril še zaradi česa drugega kot le čutnih in vidnih zaznav v danem trenutku. Salomon je o Bogu rekel takole: »Tudi večnost jim je položil v srce!« V svojih srcih čutimo, da življenje po principu »užij trenutek« ni to, kar hočemo in da, obstaja še nekaj več.

V Genesisu, prvi knjigi Svetega pisma, ugotovimo, da je Bog ustvaril človeka po svoji podobi (Genesis 1:26). To pomeni, da smo bolj podobni Bogu kot pa čemurkoli drugemu. Izvemo tudi, da preden je človeštvo zapadlo v greh in je na zemljo prišlo prekletstvo, so bile naslednje stvari resnične: (1) Bog je ustvaril človeka kot družbeno bitje (Genesis 2:18-25); (2) Bog je dal človeku delo (Genesis 2:15); (3) Bog je bil s človekom prijatelj (Genesis 3:8); in (4) Bog je dal človeku oblast nad zemljo (Genesis 1:26). Kaj je pomen teh dejstev? Bog je hotel za vsakega izmed nas, da bi živel izpopolnjeno življenje. Toda vse to (še posebej človekov odnos z Bogom) se je izneverilo zaradi človekovega padca v greh in zaradi prekletstva, ki ga je greh posledično povzročil (Genesis 3).

V zadnji knjigi Svetega pisma, v Razodetju, Bog napove, da bo uničil Zemljo in nebesa kot jih poznamo in bo za večno ustvaril novo Zemljo in nova nebesa. Tako bo tudi obnovil in znova pridobil prijateljstvo s človeštvom. Vendar bodo nekateri obsojeni na nečastnost in odvrženi v ognjeno jezero (Razodetje 20:11-15). In prekletstvo grehov bo uničeno: nič več ne bo greha, obžalovanja, bolezni, smrti in bolečine (Razodetje 21:4). In verniki bodo podedovali vse stvari; Bog bo z njimi prebival in oni bodo Njegovi sinovi (Razodetje 21:7). Tako smo obdelali cel krog: Bog nas je ustvaril, da bi z njim prijateljevali; Človeštvo je grešilo in prelomilo obljubo prijateljstva z Njim; Bog pa je obnovil to prijateljstvo in ustvaril večnost, v kateri bodo v njegovi družbi prisotni vsi, ki so tega vredni. Iti skozi življenje in doseči vse, kar smo si zamislili ločeno od Boga v večnosti, bi bilo več kot jalovo! Toda Bog je omogočil, ne samo večno blaženost (Luka 23:43), ampak tudi zadovoljno življenje s pravim smislom. Kako pa večno blaženost in »raj na Zemlji« lahko dosežemo?

PONOVNO NAJDEN SMISEL ŽIVLJENJA SKOZI JEZUSA KRISTUSA

Kot smo že namignili zgoraj, lahko pravi smisel življenja, na zemlji in v večnosti najdemo tako, da obnovimo odnos z Bogom, ki smo ga izgubili že v času Adama in Eve, ko sta le-ta padla v grešnost. Danes je ta odnos mogoč le s pomočjo božjega Sina, Jezusa Kristusa (Apostolska dela 4:12; Janez 14:6 in 1:12). Večno življenje lahko dosežemo, ko se pokesamo naših grehov (ko ne želimo več ponavljati teh grehov in, ko želimo, da nas Kristus spremeni in iz nas napravi novo osebo) in se pričnemo obračati na Jezusa Kristusa kot svojega odrešenika (za več informacij o tej pomembni temi poglej vprašanje »Kaj je načrt odrešitve?«).

Pravega smisla življenja pa ne najdemo le s priznavanjem Jezusa kot Odrešenika (čeprav je to nekaj čudovitega). Pravi smisel življenja najdemo šele tedaj, ko začnemo Jezusu slediti, kot so mu sledili njegovi učenci, se od njega učiti, preživljati čas z njim v njegovi besedi, Svetem pismu, se z njim v molitvi pogovarjati in z njim hoditi skozi življenje v poslušnosti in ubogljivosti. Če si nevernik (ali pa mogoče »novi« vernik), boš najverjetneje rekel: »To se mi pa res ne zdi vznemirljivo in izpopolnjujoče!« Toda prosim, preberi še nekaj vrstic naprej. Jezus je izrekel naslednje besede:

»Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vas bom poživil. Sprejmite moj jarem nase in učite se od mene, ker sem krotak in od srca ponižen, in našli boste spokojnost svojim dušam; kajti moj jarem je znosen in moje breme je lahko.« (Matej 11:28-30) »Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju.« (Janez 10:11) »Če hoče kdo priti za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil. Kdor pa življenje izgubi zaradi mene, ga bo našel.« (Matej 16:24-25) »Imej veselje v Gospodu in dal ti bo, česar si tvoje srce želi!« (Psalm 37:4)

Vse te vrstice govorijo, da imamo izbiro. Lahko nadaljujemo z iskanjem poučnega življenja (katerega rezultat je prazno življenje) ali pa se lahko odločimo, da bomo hodili za Bogom in živeli življenje polnih src (kar pomeni živeti izpopolnjeno življenje, ko spoznamo vse želje svojega srca in, ko najdemo zadovoljstvo in zadoščenje). To je zato, ker nas Stvarnik ima rad in si za nas želi samo najboljše (mogoče to ni enostavno življenje, je pa predvsem polno zadoščenja).

Za konec pa bi z vami delil tole analogijo, ki sem jo slišal od svojega prijatelja pastorja. Če si športni navdušenec in se odločiš, da pojdeš na profesionalno tekmo, lahko plačaš nekaj denarja in sediš na bolj oddaljenem stolu, lahko pa plačaš več in si bližje prizorišču in igralcem. To je tako kot v krščanskem življenju. NEPOSREDNO gledanje božjih del ni za nedeljske kristjane. Ti niso plačali dovolj. NEPOSREDNO gledanje božjih del je za srčne Jezusove učence, ki so resnično prenehali skrbeti o lastnih željah in so se predali božjim namenom. LE-TI so plačali ceno (popolnoma so se predali Kristusu in njegovi volji); svoje življenje doživljajo zadoščeno; lahko se soočijo sami s sabo, z drugimi in s svojim Stvarnikom brez kakršnegakoli obžalovanja! Si tudi ti že plačal ceno? Si jo pripravljen? Če je tako, potem ti ne bo treba nikoli več razmišljati o smislu ali pa namenu življenja.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kaj je smisel življenja?