settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni 12. poglavje knjige Razodetje?

Odgovor


V 12. poglavju Razodetja ima Janez videnje: »žena, ogrnjena s soncem, in luna pod njenimi nogami, na njeni glavi pa venec dvanajstih zvezd.« (v. 1) Opazimo lahko podobnost med tem opisom in sanjami, o katerih je Jožef povedal očetu Jakobu (Izraelu), materi in sorojencem (1 Mojzes 37,9–11). Dvanajst zvezd predstavlja dvanajst Izraelovih rodov. Ženska v Razodetju 12 je torej Izrael.

V prid tej interpretaciji govori tudi podatek, da je ženska noseča in rojeva (v. 2–5). Marija je rodila Jezusa; in Jezus, Davidov sin iz Judovega rodu, je prišel iz Izraela. V nekem smislu je Izrael rodil Jezusa. V 5. vrstici beremo, da je bil ženskin otrok deček, »ki mu je bilo namenjeno, da bo pasel vse narode z železno palico. Njen otrok je bil odnesen k Bogu in k njegovemu prestolu.« To je nedvomno opis Jezusa. Jezus je šel v nebo (Apostolska dela 1,9–11) ter bo nekega dne vzpostavil svoje kraljestvo na zemlji (Razodetje 20,4–6) in mu vladal s popolno sodbo (»z železno palico«; gl. Psalm 2,7–9).

Ženskin beg v puščavo za 1260 dni se nanaša na prihodnje obdobje, imenovano velika stiska. Toliko dni ustreza obdobju treh let in pol. Na sredini obdobja stiske se bo zver (antikrist) razkazovala v templju, zgrajenem v Jeruzalemu. To je gnusoba, o kateri je govoril Jezus v Evangeliju po Mateju 24,15 in Evangeliju po Marku 13,14. Ko zver to stori, prekrši mirovni sporazum, ki ga je sklenila z Izraelom, in narod mora zbežati na varno – verjetno v Petro (gl. tudi Matej 24; Daniel 9,27). Ta beg Judov je prikazan v podobi ženske, ki beži v puščavo.

Razodetje 12,12–17 opisuje, kako bo hudič začel vojno proti Izraelu, da bi ga uničil (hudič ve, da mu pravzaprav primanjkuje časa – gl. Razodetje 20,1–3.10). Vidimo tudi, da bo Bog v puščavi varoval Izrael. Razodetje 12,14 pravi, da bo Izrael pred hudičem varen »čas, dva časa in pol časa« (»čas« = 1 leto; »pol časa« = pol leta; torej tri leta in pol).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni 12. poglavje knjige Razodetje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries