settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je bil Noetov potop globalen ali lokalen?

Odgovor


Svetopisemski odlomki o potopu jasno kažejo, da je bil globalen. Sveto pismo pravi v Prvi Mojzesovi knjigi 7,11: »… so začeli bruhati vsi studenci velikih globin in odprle so se nebesne zapornice.« V Prvi Mojzesovi knjigi 1,6–7 in 2,6 beremo, da je bilo okolje pred potopom precej drugačno od tega, kakršnega imamo danes. Na osnovi teh in drugih svetopisemskih opisov je razumno domnevati, da je bila takrat zemlja prekrita z nekakšno vodno zaveso. Ta zavesa bi lahko bila iz pare ali pa je bila morda sestavljena iz prstanov, kakršni so na primer Saturnovi ledeni prstani. Ta voda, izlita na zemljo, v kombinaciji s plastjo vode pod zemljo (Prva Mojzesova knjiga 2,6) bi lahko povzročila globalen potop.

Najjasnejše vrstice, ki kažejo obseg potopa, so v Prvi Mojzesovi knjigi 7,19–23. Tam opisuje vode: »Vode so čedalje huje naraščale na zemlji in pokrile vse visoke gore, kar jih je pod vsem nebom. Vzdignile so se za petnajst komolcev nad vrhove in pokrile gore. Tako je preminilo vse meso, ki se je gibalo po zemlji: ptice, živina, zveri in vsa drobna bitja, ki mrgolijo po zemlji, in vsi ljudje. Pomrlo je vse, kar je imelo v nosnicah dih življenja in je živelo na kopnem. Iztrebil je s površja zemlje vse, kar živi: ljudi in živino, laznino in ptice neba; iztrebljeni so bili z zemlje. Ostali so samo Noe in tisti, ki so bili z njim v ladji.«

V zgornjem odlomku ne najdemo samo vedno znova ponovljene besede »vse«, ampak vidimo tudi: »… pokrile vse visoke gore, kar jih je pod vsem nebom,« »vzdignile so se za petnajst komolcev nad vrhove in pokrile gore« in »iztrebil je s površja zemlje vse, kar živi.« Ti opisi jasno opisujejo globalen potop, ki je prekril celotno zemljo. Poleg tega pa, če bi bil potop lokalen, zakaj bi Bog naročil Noetu, naj zgradi barko, namesto da bi samo rekel Noetu, naj se preseli in povzroči migracijo živali? In zakaj je naročil Noetu, naj zgradi barko, ki bo dovolj velika za vse različne vrste kopnih živali, ki so živele na zemlji? Če potop ne bi bil globalen, ne bi bilo potrebe po barki.

Peter tudi opisuje univerzalnost potopa v Drugem Petrovem pismu 3,6–7, kjer pravi: »Po teh prvinah je bil tedanji svet preplavljen z vodo in tako pokončan. Sedanje nebo in zemljo pa ista beseda hrani za ogenj, ohranja ju za dan sodbe in pogubljenja brezbožnih ljudi.« V teh vrsticah Peter primerja »univerzalno« prihodnjo sodbo s potopom v Noetovem času in ugotavlja, da je bil tedanji svet preplavljen z vodo. Poleg tega so mnogi svetopisemski pisci sprejeli zgodovinskost vesoljnega potopa (Izaija 54,9; Prvo Petrovo pismo 3,20; Drugo Petrovo pismo 2,5; Pismo Hebrejcem 11,7). Nenazadnje je Gospod Jezus Kristus verjel v vesoljni potop in ga imel za podobno uničenje sveta, kot se bo zgodilo ob njegovem ponovnem prihodu (Evangelij po Mateju 24,37–39; Evangelij po Luku 17,26–27).

Obstaja veliko dokazov izven Svetega pisma, ki kažejo na vesoljno katastrofo, kakršen je bil vesoljni potop. Na vsaki celini so ogromna pokopališča fosilov in veliko nahajališč premoga, ki bi zahtevali hitro pokritje ogromnih količin rastlinstva. Fosili iz oceanov se najdejo na vrhovih gora po vsem svetu. Kulture v vseh delih sveta imajo legende o kakšni obliki vesoljnega potopa. Vsa ta dejstva in še mnoga druga so dokaz globalnega potopa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je bil Noetov potop globalen ali lokalen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries