settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj sta se Mihael in satan prerekala za Mojzesovo truplo? (Juda 9)

Odgovor


Judovo pismo v 9. vrstici omenja dogodek, ki ni omenjen nikjer drugje v Svetem pismu. Mihael se je s satanom prepiral za Mojzesovo truplo. Niso pa navedene nobene podrobnosti. Prerok Daniel opisuje, kako je k njemu v videnju prišel angel. Imenoval se je Gabriel (Daniel 8,16; 9,21). Danielu je rekel, da se mu je knez perzijskega kraljestva 21 dni upiral, dokler mu ni na pomoč prišel nadangel Mihael (Daniel 10,13). Od Daniela torej izvemo, da so angeli in demoni duhovna bitja, ki se duhovno bojujejo za duše ljudi in narodov, ter da se demoni angelom upirajo in jim poskušajo preprečiti, da bi izpolnjevali Božje ukaze. Juda pravi, da je Mihaela poslal Bog v zvezi z Mojzesovim truplom; tega je po Mojzesovi smrti pokopal sam Bog (5 Mojzes 34,5–6).

O tem prerekanju za Mojzesovo truplo so različne teorije. Po eni izmed teorij je satan, večni obtoževalec Božjega ljudstva (Razodetje 12,10), nasprotoval temu, da bi bil Mojzes obujen v večno življenje, in sicer zaradi Mojzesovega greha pri Meríbu (5 Mojzes 32,51) in njegovega umora Egipčana (2 Mojzes 2,12).

Nekateri menijo, da se omemba v Judovem pismu nanaša na isti dogodek kot Zaharija 3,1–2a: »Nato mi je pokazal Ješúa, vélikega duhovnika. Stal je pred Gospodovim angelom, na njegovi desni pa je stal satan, da bi ga tožil. Gospod pa je rekel satanu: ›Gospod naj te ukori, o satan[.]‹« Argumenti proti domnevi, da se odlomka nanašata na isti dogodek, so trdni: 1. Edina podobnost med odlomkoma je besedna zveza »Gospod naj te kaznuje/ukori«. 2. V odlomku iz Zaharija se ne pojavi ime Mihael. 3. V odlomku ni omembe Mojzesovega trupla niti nobene druge navezave nanj.

Nekateri tudi menijo, da Juda tu navaja iz kake apokrifne knjige, v kateri je bilo to opisano, in da želi Juda potrditi, da ta zgodba drži. Zgodnjekrščanski biblicist in teolog Origen (ok. 185–254) omenja knjigo z naslovom Domneva o Mojzesu, ki je menda obstajala v tistem času. V njej naj bi bilo opisano to prerekanje med Mihaelom in hudičem glede Mojzesovega trupla. Knjiga naj bi bila grški prevod hebrejskega izvirnika. Danes je izgubljena. Po Origenovem mnenju je bila to podlaga za Judovo opazko o Mojzesovem truplu.

Edino tehtno vprašanje je torej, ali je zgodba resnična. Kot kaže, jo ima Juda vsekakor za resnično. O dogodku govori enako, kot če bi govoril o Mojzesovi smrti ali o tem, kako je Mojzes udaril po skali. In kdo lahko dokaže, da to ni bilo res? Ali je kaj, kar govori proti temu? V Svetem pismu je veliko namigov na angele. Vemo, da je nadangel Mihael resničen; pogosto je omenjen hudič; in veliko je omemb o tem, da so v dogajanje na zemlji vpleteni dobri in hudobni angeli. Za kaj naj bi šlo v tem prepiru glede Mojzesovega trupla, ne vemo. Ugibati nima smisla. Ne vemo, ali je šlo za lastništvo nad truplom, pokop ali kaj tretjega.

Vemo pa, da je Sveto pismo nezmotljivo: nezmotljivost pisma je eden od stebrov krščanske vere. Kristjani imamo do Pisma spoštljiv odnos in ga proučujemo ob molitvi. Kadar naletimo na kaj, kar nam ni razumljivo, naprej molimo in naprej proučujemo, in če se nam odgovor še vedno izmika, ponižno priznamo svoje omejitve v odnosu do popolne Božje besede.

Drugič, Judovo pismo 9 je odlična ponazoritev, kako naj bi kristjani ravnali glede satana in demonov. Mihael ni hotel preklinjati satana. To je za kristjane zgled, kako naj se vedejo v odnosu do demonskih sil. Kristjani naj jih ne nagovarjajo, ampak naj prosijo Boga, da ukrepa proti njim. Če je tako mogočno bitje, kot je Mihael, ukvarjanje s satanom prepustilo Bogu, kdo smo potem mi, da bi poskušali oštevati demone, jim ukazovati ali jih izganjati?

English


Povratek na slovensko domačo stran

Zakaj sta se Mihael in satan prerekala za Mojzesovo truplo? (Juda 9)
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries