Kaj je krščanstvo in kaj verujejo kristjani?


Vprašanje: Kaj je krščanstvo in kaj verujejo kristjani?

Odgovor:
1 Korinčanom 15:1-4 pravi: »Spominjam vas pa, bratje, na evangelij, ki sem vam ga oznanil in ste ga tudi sprejeli ter vztrajate v njem. Po njem ste na poti zveličanja, če se ga trdno držite, kakor sem vam ga oznanil, razen če ste zaman postali verni. Izročil sem vam predvsem to, kar sem tudi prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v knjigah Svetega pisma. Pokopan je bil. Tretji dan je vstal, kakor je v knjigah Svetega pisma.«

Na kratko, to je prepričanje krščanstva. Krščanstvo je med vsemi ostalimi verami edinstveno, ker gre pri njem predvsem za razmerje ali odnos in ne toliko za verska pravila. Namesto osredotočanja na pravila, kaj smemo in česar ne smemo, je cilj krščanstva gojiti pristno hojo z Bogom, našim Očetom. Takšen odnos je mogoč zaradi del Jezusa Kristusa in zaradi duhovne pomoči, ki nam jo nudi Sveti duh.

Kristjani verujejo, da je Sveto pismo navdihnjena beseda od Boga in je nezmotljiva ter primerna za poučevanje kot najvišja oblast (2 Timotej 3:16, 2 Peter 1:20-21). Kristjani verujejo v enega troedinega Boga, Očeta, Sina (Jezusa Kristusa) in Svetega duha.

Kristjani verujejo, da je bilo človeštvo ustvarjeno samo zato, da bi imelo odnos z Bogom. Vendar pa vsak greh človeka ločuje od Boga (Rimljanom 5:12, Rimljanom 3:23). Krščanstvo uči, da je Jezus Kristus hodil po zemlji kot Bog in kot človek (Filipljanom 2:6-11) in umrl na križu. Kristjani verujejo, da je po smrti na križu Kristus bil pokopan, potem pa zopet vstal in zdaj prebiva na desnici Očetovi in prosi za svoje vernike (Hebrejcem 7:25). Krščanstvo trdi, da je bila Jezusova smrt na križu zadostno plačilo za naše lastne grehe in prav to je tisto, s čimer smo lahko obnovili prekinjen odnos med Bogom in človekom (Hebrejcem 9:11-14, Hebrejcem 10:10, Rimljanom 6:23, Rimljanom 5:8).

Da bi lahko bili odrešeni, moramo trdno verovati v Kristusovo dokončano poslanstvo na križu. Če verjamemo, da je Kristus plačal grehe, umrl na križu in nato vstal od mrtvih, potem smo odrešeni. Nič drugega ni, s čimer bi si lahko prislužili odrešenje. Nihče ni »dovolj dober«, da bi ugajal Bogu, ker smo vsi grešniki (Izaija 64:6-7, Izaija 53:6). Kot drugo pa, na svetu ni ničesar več, kar bi še lahko storili, saj je Kristus naredil vse potrebno delo! Ko je Jezus bil na rižu, je rekel: »Dopolnjeno je.« (Janez 19:30).

Ko enkrat zaupamo v dela Kristusa na križu, potem ni ničesar več, s čimer bi si odrešenje zaslužili ali pa ga izgubili. Pomni, da je Kristus svoje poslanstvo opravil in dokončal! Nič v zvezi z odrešenjem ni odvisno od tistega, ki odrešenje prejme. Janez 10:27-29 pravi: »Moje ovce poslušajo moj glas: poznam jih in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje: nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke.«

Nekateri bodo morda pomislili: »To je super – ko sem enkrat odrešen, lahko počnem kar mi ugaja in ne bom izgubil odrešenja!« Toda odrešenje ne pomeni, da smo potem prosti in lahko počnemo vse, kar nam pade na pamet. Odrešenje pomeni postati osvobojen od svoje stare grešne narave in postati prost od iskanja pravega odnosa z Bogom. Kakor dolgo bodo verniki s svojim grešnim telesom živeli na tem svetu, se bodo morali boriti z grehom in skušnjavami. Življenje v grehu zavira odnos z Bogom, ki ga On hoče imeti s človekom. Kakor dolgo bomo kot verniki živeli v grehu, tako dolgo ne bomo mogli uživati v odnosu z Bogom. Kakorkoli že, kristjani se lahko borijo z grehom in ga v svojem življenju premagajo ob branju božje besede (Svetega pisma) in nadzorom Svetega duha – to pomeni, da se bomo prepustili vplivu in vodenju Svetega duha, ki živi po božji besedi.

Torej, mnogo religij zahteva od človeka stvari, ki jih mora početi in prepoveduje tiste, ki jih ne sme. Krščanstvo pa temelji na tem, da iščemo pravilen odnos z Bogom. V krščanstvu gre predvsem za vero v to, da je Kristus za naše grehe umrl na križu, potem pa zopet vstal. Tvoj grešni dolg je poplačan in tako lahko prijateljuješ z Bogom. Svojo grešno naravo lahko premagaš in hodiš v poslušnosti in prijateljstvu z Bogom. To je resnično svetopisemsko krščanstvo.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kaj je krščanstvo in kaj verujejo kristjani?