settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj o darovanju pravi Sveto pismo?

Odgovor


Darovanje je problem, s katerim se ukvarja veliko kristjanov. V mnogih Cerkvah je darovanje preveč poudarjeno. Istočasno pa veliko kristjanov zavrača svetopisemska svarila o darovanju Gospodu. Desetina / dajanje naj bi bilo v veselje, blagoslov. Na žalost pa je tega v cerkvah čedalje manj.

Desetina izhaja že iz Stare zaveze. Desetino so morali po zakonu upoštevati vsi Izraelci: 10% svoje letine in zaslužkov so morali darovati tabernaklju / templju (3 Mz 27:30; 4 Mz 18:26; 5 Mz 14:24; 2 Kroniška knjiga 31:5). Nekateri razumejo desetino iz Stare zaveze kot neke vrste takso; ta se je porabila za potrebe duhovnikov in levitov v cerkvenem sistemu. Nova zaveza pa nikjer na zapoveduje ali pa priporoča desetinskega sistema. Pavel pravi, da naj bi verniki del svojih dohodkov darovali v podporo Cerkvi.

V Novi zavezi ne piše o tem, da bi bilo potrebno določen odstotek dohodkov dati na stran, ampak pravi le, naj verniki hranijo kolikor morejo (1 Korinčanom 16:2). Krščanska Cerkev se je oprijela 10% desetine iz Stare zaveze in svojim kristjanom priporočila, da je to minimalni delež, ki ga naj bi darovali. Ampak kristjani naj se ne bi počutili obvezane k darovanju. Dali naj bi toliko, kolikor lahko, v skledu z njihovimi prihodki. Včasih to pomeni dati več kot desetino, včasih pa tudi manj, če so dohodki toliko manjši. Vse je odvisno od kristjanove zmožnosti in potrebe Cerkve. Vsak kristjan pa mora vztrajno moliti in iskati božjo modrost za sodelovanje pri darovanju in o tem, koliko naj bi kdo daroval (Jakob 1:5). »Vsak naj da, kakor se je v srcu odločil, pa ne čemerno ali na silo, zakaj Bog ljubi veselega darovalca« (2 Korinčanom 9:7).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj o darovanju pravi Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries