settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni izraz ›Kristusova kri‹?

Odgovor


Prelitje Jezusove krvi ob smrti na križu je Božje popolno in celotno zadoščenje za kazen za greh (smrt) s kazensko, nadomestno žrtvijo Jezusa za njegove izvoljene (Izaija 53,6.10; Drugo pismo Korinčanom 5,21; Pismo Galačanom 3,13; Pismo Hebrejcem 9,28; Prvo Petrovo pismo 2,24). Pomembnost prelitja Odrešenikove krvi je, da je dobesedno krvavel in umrl na križu namesto skesanih grešnikov. Tako je Kristusova kri odkupnina za vse grehe, ki so jih storili vsi ljudje v vseh časih, ki samo po Božji milosti, samo po veri zaupajo samo v to kri za odpuščanje in odrešitev (Pismo Rimljanom 5,9; Pismo Efežanom 1,7; Prvo Petrovo pismo 1,18–19). S svojo prelito krvjo je Gospod Jezus popolnoma zadostil Božji pravičnosti, pridobil spravo in kupil večno dediščino v nebeškem kraljestvu za vse, ki mu jih je dal Oče (Evangelij po Janezu 17,2; Pismo Hebrejcem 9,15).

Potrebnost Kristusove krvi kot edinega sredstva za spokorjenje za greh izvira iz Mojzesove postave. Enkrat letno je véliki duhovnik daroval kri živali na oltarju v templju za grehe ljudstva (Tretja Mojzesova knjiga 16). Vendar ta krvna žrtev ni bila dovolj učinkovita, zato jo je bilo treba darovati leto za letom. Kri živali ni bila dovolj, da pokrije grehe ljudi, razen začasno, ker greh proti neskončno svetemu Bogu zahteva neskončno sveto žrtev. »Toda po njih se vsako leto oživlja spomin na grehe. Nemogoče je namreč, da bi grehe odvzemala kri volov in kozlov« (Pismo Hebrejcem 10,3–4). Te ponavljajoče se daritve so bile samo senca žrtve »enkrat za vselej«, ki jo je Jezus izpolnil na križu (Pismo Hebrejcem 7,26–28). Ko je bila enkrat ta žrtev darovana, ni več nobene potrebe po kakršnikoli žrtvi za greh (Pismo Hebrejcem 9,23–28).

Kristusova kri je osnova Nove zaveze. Med pashalno večerjo, v noči pred križanjem, je Jezus svojim učencem ponudil kelih vina in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas« (Evangelij po Luku 22,20). Vino simbolizira Kristusovo kri, popolno pashalno Jagnje (Razodetje 7,14; 12,11), ki se je prelila za njegove učence. Ko je Jezus prelil svojo kri na križu, je v celoti izpolnil starozavezno zahtevo po žrtvah, ki pokrijejo greh. Odrešitev je popolnoma zagotovljena z njegovo popolno poslušnostjo in žrtvijo samega sebe, ki jo je enkrat za vselej daroval Bogu po večnem Duhu (Pismo Hebrejcem 9,14; 10,14; Pismo Rimljanom 3,25.26). Medtem ko je bila kri volov in kozlov »spomin« na grehe, je »dragocena kri Kristusa, brezhibnega in brezmadežnega jagnjeta« (Prvo Petrovo pismo 1,18–19) v celoti plačala dolg greha, da odkupi Božje ljudstvo. Ne potrebujemo dodatnih žrtev za greh. Ko je Jezus umiral, je rekel: »Izpolnjeno je« (Evangelij po Janezu 19,30), ker je za vedno dokončal celotno delo odrešitve. »Dosegel [je] večno odkupljenje« (Pismo Hebrejcem 9,12) za vse, ki jim je dana milost spreobrnitve in vere.

Kristusova kri odkupi verujočega od večne kazni za greh in očisti njegovo vest mrtvih del, da lahko služi živemu Bogu (Pismo Hebrejcem 9,14). Zdaj je svoboden darovanja nekoristnih žrtev, s katerimi bi pokril svoj greh. Osvobojen je, da služi Bogu in svojemu bližnjemu v moči Svetega Duha (Pismo Rimljanom 7,6; 12,1; Pismo Galačanom 5,13; Pismo Hebrejcem 9,14). Kristusova kri odkupi njegove izvoljene ljudi in iz njih naredi novo stvaritev (Drugo pismo Korinčanom 5,17), da bi služili Bogu, ga slavili in za vedno uživali v njem.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni izraz ›Kristusova kri‹?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries