settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je kristjan?

Odgovor


Slovar definira besedo takole; kristjan je oseba, ki verjame v Jezusa kot Kristusa ali pa v vero, ki uči o Jezusu. To je sicer dober začetek za razlago tega, kar kristjan je, ampak tako kot mnoge posvetne razlage, se tudi ta ne približa dovolj resnični svetopisemski razlagi pomena besede.

Beseda kristjan je v Novi zavezi omenjena trikrat (Apostolska dela 11,26; 26,28; Prvo Petrovo pismo 4,16). Učenci Jezusa Kristusa so bili prvič imenovani za kristjane v Antiohiji (Apostolska dela 11,26), ker so bila njihovo obnašanje, dela in govor prav takšna kot Kristusovo. Prvotno je bilo tako poimenovanje uporabljeno s strani Antiohijcev, za norčevanje iz Jezusovih privržencev. Dobesedno beseda kristjan pomeni »pripadati Jezusu in Jezusovi družbi, t. j. cerkev« ali pa »učenec (posnemovalec) Kristusa« (Pismo Efežanom 5,1–2).

Na žalost je beseda kristjan skozi čas izgubljala pomemben delež svojega pomena in je pogosto uporabljena za nekoga, ki je religiozen ali pa potrdi judovsko-krščanske moralne vrednote, ne glede na to, da v resnici dejansko ni resnični privrženec Jezusa Kristusa. V resnici pa je kristjan ponovno rojena oseba, ki sledi Jezusu Kristusu, ker vanj veruje. Veliko ljudi, ki ne verujejo v Jezusa Kristusa kot osebnega Odrešenika, se ima za kristjane preprosto zato, ker vsake toliko časa hodijo v cerkev ali pa ker živijo v »krščanski družini« ali »krščanski deželi.« Toda samo zato, ker hodimo v cerkev, služimo tistim manj srečnim kot smo sami, in smo »dobri ljudje«, še ne pomeni, da smo kristjani. Kot je nekoč rekel eden izmed evangelistov: »Hoja v cerkev te ne naredi kristjana, tako kot te hoja v garažo ne spremeni v avtomobil.« Biti član cerkve, udeleževati se obredov in delati cerkvena dela, nas ne more narediti kristjane.

Sveto pismo nas uči, da nas dobra dela ne naredijo sprejemljive za Boga (Izaija 64,5). Pismo Titu 3,4–5 nam pravi: »Ko pa sta se pojavili dobrota in človekoljubnost Boga, našega odrešenika, nas je rešil, a ne zaradi del pravičnosti, ki bi jih storili mi, marveč po svojem usmiljenju, s kopeljo prerojenja in prenovitve po Svetem Duhu.« Torej je kristjan nekdo, ki je bil čudežno duhovno ponovno rojen od Boga samo po božji milosti, samo po veri, samo v Jezusa (Evangelij po Janezu 1,10–13; 3,3–8; Pismo Kološanom 2,13; Prvo Petrovo pismo 1,2–4.23). Pismo Efežanom 2,8–9 izjavi: »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil.« Pravi kristjan je nekdo, ki se je po delu Svetega Duha v njem spreobrnil od svojih grehov po veri samo v Jezusa Kristusa. Kristjan je nekdo, ki je popolnoma prepričan, da je Jezus umrl na križu namesto njega kot spravna daritev za svoje osebne grehe proti Bogu in je vstal od mrtvih za njegovo pravičnost. Njegovo zaupanje temelji na dejstvu, da je Bog njemu pripisal vso pravičnost Jezusa, ne temelji pa na sledenju religiji ali pa moralnim načelom in tudi ne seznamu »delati in ne delati« (Izaija 61,10; Jeremija 23,6; Prvo pismo Korinčanom 1,30; Drugo pismo Korinčanom 5,21; Pismo Rimljanom 4,5; 5,17–19; 10,4; Pismo Filipljanom 3,9).

Pravi kristjan je tisti, ki veruje in zaupa samo v Jezusa Kristusa in v dejstvo, da je Jezus na križu umrl namesto njega in popolnoma plačal njegove grehe. Veruje tudi, da je Jezus tretji dan vstal od smrti in zmagal nad smrtjo ter podaril večni dar življenja vsem, ki verjamejo vanj. Evangelij po Janezu 1,10–13 nam pravi: »Beseda [Jezus] je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga.« Pravi kristjan je zares Božji posvojen otrok, del resnične Božje družine po milosti — tisti, ki mu je dano novo življenje v Kristusu po veri. Značilnost pravega kristjana je ljubezen do drugih in poslušnost božji besedi, Svetemu pismu (Prvo Janezovo pismo 2,3–6.10).

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je kristjan?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries