settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj se je zgodilo v Jezusovem otroštvu?

Odgovor


Odlomka Evangelij po Mateju 1,18–2,23 in Evangelij po Luku 2,1–40 opisujeta začetne dogodke v življenju utelešenega Božjega Sina kot dojenčka. Po teh opisih, razen v Evangeliju po Luku 2,41–52, nam Sveto pismo ne pove ničesar o Jezusovi mladosti in zgodnjih odraslih letih. Iz tega zapisa vemo določene stvari o Jezusovem otroštvu. Prvič, Jožef in Marija sta bila predana spoštovanju verskih obredov. Kot je zapovedovala Mojzesova postava, sta šla vsako leto (v. 41) v Jeruzalem na praznik pashe (Druga Mojzesova knjiga 12,1–30; Tretja Mojzesova knjiga 23,4–8; Peta Mojzesova knjiga 16,1–8). Seveda sta s seboj pripeljala svojega 12-letnega sina, da bi praznoval svoj prvi praznik kot pripravo na bar micvo v starosti 13 let (»kot je bilo v navadi«, v. 42), ki je obeležila prehod v odraslost. V tem smislu vidimo tipičnega judovskega dečka v tipični judovski družini v Palestini prvega stoletja.

V tem zapisu tudi vidimo, da Jezusovo zadrževanje v templju ni bilo ne objestno ne neposlušno. Pač pa razodeva njegovo zavedanje božanskega klica v svojem življenju – biti mora v tem, kar je Očetovega (Evangelij po Luku 2,49). Da je osupnil tempeljske učitelje s svojo modrostjo in znanjem, kaže njegove izredne sposobnosti (v. 47). Ko je poslušal starejše in jim postavljal vprašanja, kaže, da je bil popolnoma spoštljiv ter prevzel vlogo učenca, kot je bilo primerno za otroka njegove starosti (v. 46).

Od tega dogodka do njegovega krsta v starosti 30 let (Evangelij po Mateju 3,13–17; Evangelij po Luku 3,21–23) vemo o Jezusovi mladosti in zgodnjih odraslih letih le to, da je zapustil Jeruzalem in se vrnil v Nazaret s svojimi starši in »jima je bil pokoren« (Evangelij po Luku 2,51). Izpolnil je svojo dolžnost, da je spoštoval svoje zemeljske starše v podrejenosti peti zapovedi (Peta Mojzesova knjiga 5,16), kar je bil bistven del njegovega popolnega življenja aktivne poslušnosti Mojzesovi postavi, ki jo je izpolnil zaradi svojega ljudstva in jo pripisal ljudstvu. Razen tega vemo le, da je Jezus »napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh« (Evangelij po Luku 2,52).

Prepričani smo lahko, da je Bog razodel vse, kar moramo vedeti o Jezusu, v Svetem pismu. Krivoverska, gnostična pisanja iz drugega stoletja, ki vsebujejo izmišljene zgodbe o Jezusovi mladosti (Evangelij po Tomažu, na primer), so apokrifni viri, za katere je dokazano, da so nezanesljivi, prevarantski ponaredki. Bog se je odločil, da nam ne pove več o Jezusovem otroštvu, ker te podrobnosti niso pomembne za svetopisemsko poročilo odrešitve. V Svetem pismu nam je Bog razodel vse, kar moramo vedeti, da bi se spreobrnili iz teme v svetlobo samo po njegovi milosti, samo po veri samo v Jezusa Kristusa, samo v Božjo slavo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj se je zgodilo v Jezusovem otroštvu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries