settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšno je bilo Jezusovo otroštvo?

Odgovor


Iz Svetega pisma, razen odlomka 2,41–52 Evangelija po Luku, ne izvemo skoraj nič o Jezusovi mladosti. Iz tega dogodka izvemo le nekaj dejstev o Jezusovem otroštvu. Prvič, njegovi starši so pobožno upoštevali verske predpise. Jožef in Marija sta v skladu s pravili vsako leto ob pashi romala v Jeruzalem. Tisto leto sta s seboj vzela tudi 12-letnega sina Jezusa, da bi prvič praznoval pasho; pripravljal se je namreč na svojo bar micvo, obred, s katerim Judje obeležujejo prehod 13-letnih dečkov v odraslost. V odlomku torej vidimo značilnega dečka značilne družine tistega časa.

Vidimo tudi, da se Jezus v templju ni zadržal zaradi nagajivosti ali neubogljivosti, ampak je sam po sebi vedel, da se mora ukvarjati s tem, kar je povezano z njegovim Očetom. Izvemo, da so bili tempeljski učitelji »iz sebe nad njegovo razumnostjo in odgovori«, in to priča o njegovih izjemnih sposobnostih. Vidimo, da je voditelje spoštljivo poslušal in spraševal ter tako prevzemal vlogo učenca, kar je bilo primerno za otroka njegove starosti.

Od tega dogodka do njegovega krsta v starosti 30 let vemo le še to, da »se je vrnil z [materjo in očetom] in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren« (Evangelij po Luku 2,51). Izpolnil je dolžnost do staršev, opredeljeno v peti zapovedi; to je bil pomemben vidik popolnega upoštevanja starozavezne postave. Jezus je v našem imenu izpolnil postavo. Izvemo samo še to, da je »napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh« (Evangelij po Luku 2,52).

Kaže, da je to vse, kar nam je Bog namenil vedeti o Jezusovi mladosti. Napisanih je bilo še nekaj nesvetopisemskih zgodb o Jezusovi mladosti (npr. Evangelij po Tomažu). Vendar doslej ni bilo mogoče dognati, ali so te zgodbe resnične in zanesljive. Bog je odločil, da nam o Jezusovem otroštvu ne bo povedal veliko, in moramo mu pač zaupati, da nam je povedal vse, kar je treba vedeti.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšno je bilo Jezusovo otroštvo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries