settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je pomen vnebohoda Jezusa Kristusa in zakaj je pomemben?

Odgovor


»Po svojem trpljenju jim je [Jezus] z mnogimi znamenji dokazal, da živi: štirideset dni se jim [apostolom] je prikazoval in jim govoril o Božjem kraljestvu« (Apostolska dela 1,3). Pred tem se je Jezus prikazal ženam v bližini groba (Evangelij po Mateju 28,8–10; Evangelij po Luku 24,1–10) in svojim učencem (Evangelij po Luku 24,13–48). Po tem se je prikazal istočasno več kot petstotim (Prvo pismo Korinčanom 15,6).

Štirideset dni po vstajenju je Jezus z učenci šel na Oljsko goro v bližini Jeruzalema. Tam je Jezus obljubil svojim učencem, da bodo kmalu prejeli Svetega Duha. Naročil jim je, naj ostanejo v Jeruzalemu, dokler ne pride Duh. Potem jih je Jezus blagoslovil in med blagoslovom se je začel dvigovati v nebo. Poročilo o Jezusovem vnebohodu najdemo v Evangeliju po Luku 24,50–51 in Apostolskih delih 1,9–11.

Iz Svetega pisma je jasno, da je bil Jezusov vnebohod dobesedna, telesna vrnitev v nebesa. S tal se je dvignil postopoma in vidno, opazovalo ga je mnogo osredotočenih opazovalcev. Ko so si učenci prizadevali, da bi še zadnjič ujeli pogled na Jezusa, ga je oblak zakril pred njihovim pogledom; prikazala sta se dva angela in obljubila, da se bo Kristus vrnil »prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo« (Apostolska dela 1,11).

Vnebohod Jezusa Kristusa ima velik pomen iz več razlogov:

1) Sporočil je konec njegovega telesnega delovanja na zemlji. Bog Oče je ljubeče poslal svojega utelešenega Sina na svet v Betlehemu, zdaj pa se je križani in vstali Bog-človek vračal k Očetu. Obdobje ponižnosti, samoomejevanja se je končalo (Pismo Filipljanom 2,6–11).

2) Prikazal je uspeh njegovega zemeljskega delovanja. Izpolnil je vse, za kar je prišel na zemljo (Evangelij po Luku 24,44–49).

3) Zaznamoval je njegovo vrnitev v nebeško slavo. Jezusova slava je bila zastrta, skrita v njegovi človeškosti med njegovim časom na zemlji, s kratko izjemo ob spremenitvi na gori (Evangelij po Mateju 17,1–9).

4) Združuje njegove izvoljene in odrešene v njegovem poveličanju s strani Očeta (Pismo Efežanom 1,18–23). Tisti, nad katerim ima Oče veselje (Evangelij po Mateju 17,5), je bil sprejet v časti in dano mu je bilo ime nad vsemi imeni (Pismo Filipljanom 2,9).

5) Odšel je, da pripravi prostor za svoje ljudstvo, da bodo z njim (Evangelij po Janezu 14,2).

6) Predstavlja začetek njegovega novega dela kot véliki duhovnik (Pismo Hebrejcem 4,14–16). Jezus je srednik Nove zaveze, »da bi … tisti, ki so poklicani, prejeli obljubljeno večno dediščino« (Pismo Hebrejcem 9,15).

7) Določil je vzorec za njegov ponovni prihod. Ko bo Jezus prišel večno vladat obnovljenemu in odkupljenemu stvarstvu, se bo vrnil, kot je odšel – dobesedno, v telesu in vidno v oblakih (Apostolska dela 1,11; Daniel 7,13–14; Evangelij po Mateju 24,29–31; Razodetje 1,7).

Trenutno je Gospod Jezus Kristus poveličan v nebesih na desnici Očeta, na položaju časti in oblasti (Psalm 110,1; Pismo Efežanom 1,20; Pismo Hebrejcem 8,1). Zdaj je »glava telesa, to je Cerkve. On je začetek, prvorojenec med mrtvimi, tako da je postal prvi med vsemi stvarmi« (Pismo Kološanom 1,18). V enotnosti s Svetim Duhom daje nadarjene moške cerkvi, da opremi svete (moške in ženske) za delovanje v skladu z duhovnimi darovi posameznikov za rast telesa (njegove cerkve), da se izgrajuje v ljubezni (Pismo Efežanom 4,1–16; Apostolska dela 6,3–5; Pismo Titu 1,5–9; Prvo pismo Timoteju 1,1–13; Drugo pismo Timoteju 2,22). Kristusov vnebohod je prestavil Jezusa iz njegovega trpečega služabniškega utelešenega zemeljskega delovanja v njegovo poveličano duhovniško utelešeno nebeško delovanje. On vlada z močjo Svetega Duha, ki prebiva v njegovi cerkvi, do svojega ponovnega prihoda, ko bo za vedno vladal in kraljeval nad odkupljenim stvarstvom (Razodetje 5,6–10.21–22).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je pomen vnebohoda Jezusa Kristusa in zakaj je pomemben?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries