settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen je bil videti Jezus?

Odgovor


Sveto pismo nikjer fizično ne opisuje Jezusovega utelešenega telesa, preden je bil poveličan s svojim vnebohodom. Najbližje opisu je vrstica Izaija 53,2b: »Ni imel podobe ne lepote, da bi ga hoteli videti, ne zunanjosti, da bi si ga želeli.« To nam pove le, da Jezusov videz ni bil nič posebnega – bil je običajen. Izaija je prerokoval, da bo prihajajoči trpeči služabnik prišel iz skromnih razmer. Ker ne bo imel običajnih kraljevskih simbolov, bo njegova prava identiteta vidna samo tistim, ki ga bodo prepoznali v veri.

Izaija naprej opisuje Kristusa, kakšen bo, ko bo pretepen pred križanjem. »… je bil njegov obraz tako nečloveško iznakažen in njegova postava ni bila več podobna človeški« (Izaija 52,14). Trpel je nečloveško krutost do te mere, da ni bil več videti kot človek (Evangelij po Mateju 26,67; 27,30; Evangelij po Janezu 19,3). Njegov videz je bil tako strašen, da so ga ljudje gledali z osuplostjo.

Večina podob, ki jih imamo o Jezusu danes, verjetno ni točnih. Jezus je bil palestinski Jud, zato je imel verjetno temno polt, temne oči in temne lase. To je daleč od svetlolasega, modrookega in svetlopoltega Jezusa, ki ga običajno prikazuje zahodna umetnost. Nekaj je jasno: za nas ni pomembno, da vemo, kakšen je bil videti. Matej, Peter, Janez, Jakob in Juda bi nam zagotovo lahko dali natančen opis. Vendar ti očividci in pisci Nove zaveze ne navajajo podrobnosti o njegovih telesnih lastnostih, ker so nepomembne.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšen je bil videti Jezus?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries