settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je mogoče vedeti, kdaj se bo Jezus vrnil?

Odgovor


V Evangeliju po Mateju 24,36–44 beremo: »Za tisti dan in uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. [...] Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! [...] Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« Na prvi pogled kaže, da v teh vrsticah tiči jasen in nedvoumen odgovor na zgornje vprašanje: Ne, nihče ne ve, kdaj se bo Jezus vrnil. A vrstice ne pravijo, da nikoli nihče ne bo vedel, kdaj se bo Jezus vrnil. Večina biblicistov bi rekla, da Jezus, ki je zdaj poveličan v nebesih, ve, kdaj se bo vrnil, in da besedna zveza »ne Sin« ne pomeni, da ne bo Jezus nikoli vedel, kdaj se bo vrnil. Možno je tudi, da Matej 24,36–44 sicer res nakazuje, da takrat nihče ni vedel, kdaj se bo Jezus vrnil – lahko pa bo Bog to razodel komu v prihodnosti.

Poleg tega v Apostolskih delih 1,7b piše: »»Ni vaša stvar, da bi vedeli za čase in trenutke, ki jih je Oče določil v svoji oblasti.« Tako je odgovoril Jezus učencem na vprašanje, ali bo v tistem času obnovil izraelsko kraljestvo. To bi bilo videti kot potrditev Jezusovih besed v Mateju 24. Ni naša stvar, da bi vedeli, kdaj se Jezus vrne. Postavlja pa se tudi vprašanje, o kateri vrnitvi pripovedujejo ti odlomki. O vnebovzetju ali o drugem prihodu? Glede katere vrnitve ni mogoče vedeti, kdaj se bo zgodila – glede vnebovzetja, drugega prihoda ali obojega? Vnebovzetje je predstavljeno kot neizbežno in skrivnostno, čas drugega prihoda pa bi bilo morda možno opredeliti na podlagi prerokbe o poslednjem času.

Pa vendar poudarjamo: menimo, da Bog ni nikomur razodel, kdaj se bo Jezus vrnil, in v Svetem pismu ne vidimo odlomka ali vrstice, ki bi nakazovala, da bo Bog to kdajkoli komu razodel. Besede v Mateju 24,36–44 so namenjene konkretnim ljudem v Jezusovem času, vključujejo pa tudi splošno načelo. Ni naša stvar, da bi vedeli, kdaj se bo Jezus vrnil in kdaj bo konec sveta. Sveto pismo nas nikjer ne spodbuja, naj poskušamo to ugotoviti. Pač pa nas opozarja: »Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! [...] Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (v. 42.44) Če lahko bi nekoč v prihodnosti kdo ugotovil, kdaj se bo Jezus vrnil, te besede ne bi imele tolikšne moči. Če bi to dognali, nam ne bi bilo treba biti več budni in pripravljeni. Če se torej navežemo na načelo iz Mateja 24,36–44, lahko zatrdimo, da nihče ne more izvedeti datuma Jezusove vrnitve.

Kljub temu jasnemu svetopisemskemu načelu so v krščanski zgodovini številni posamezniki poskušali prerokovati ta datum. Veliko takih datumov je bilo že napovedanih, a nobeden ni bil pravi. Večina teh prerokovalcev ali kar vsi, ki so želeli napovedati konkretni datum, so imeli vprašljiva, če že ne kar heretična doktrinarna stališča do drugih vprašanj. Kot rečeno, lahko na podlagi Mateja 24,36 in Apostolskih del 1,7 sklepamo, da Bog ne želi, da izračunavamo dan Jezusove vrnitve. Kdor se loti take naloge, je, če ne drugega, na napačni poti.

Ključnega pomena je torej dvoje: prvič, Sveto pismo nas nikjer ne spodbuja, naj doženemo čas Jezusove vrnitve, in drugič, Sveto pismo ne navaja nobenih izrecnih informacij, na podlagi katerih bi bilo mogoče določiti čas Jezusove vrnitve. Namesto da bi energijo tratili z ugibanjem, se raje trudimo biti budni in pripravljeni, kakor nas spodbuja Sveto pismo (Matej 24,42–44). Če vemo, da je dan Jezusove vrnitve nepoznan, bi nas moralo to motivirati, naj vsak dan preživimo v luči neizbežnosti Kristusove vrnitve.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali je mogoče vedeti, kdaj se bo Jezus vrnil?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries