settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Jezus naš véliki duhovnik?

Odgovor


Véliki duhovnik je le eno izmed poimenovanj za Kristusa: Mesija, Odrešenik, Božji sin, sin človekov, prijatelj grešnikov itd. Vsako izmed njih poudarja enega izmed vidikov njegove osebnosti in njegovega pomena za nas. V Pismu Hebrejcem je Jezus imenovan »véliki duhovnik« (Pismo Hebrejcem 2,17; 4,14). Beseda duhovnik ima dva izvirna pomena. Prvič, pomeni posrednika pri verskem obredu. Drugič, pomeni človeka, ki je svet ali odbran za to službo.

V Svetem pismu besedo prvič zasledimo v Prvi Mojzesovi knjigi 14. Božji prijatelj Abraham je šel v boj, da bi rešil nečaka Lota, ki ga je zajela elámska vojska. Ob vrnitvi je Abrahama pričakal salemski kralj in duhovnik Najvišjega Boga Melkízedek (to pomeni ›moj kralj je pravičnost‹). Melkízedek je blagoslovil Abrahama in izrekel slavo Bogu najvišjemu, saj je ta Abrahamu omogočil zmago. V zameno za blagoslov je Abraham desetino vsega vojnega plena dal Melkízedeku. S tem dejanjem je priznal Melkízedeka za vélikega duhovnika.

Pozneje je Bog odbral Levija, da je ta postal oče duhovniškega rodu. Ko so Izraelci na Sinajski gori prejeli postavo, je Bog levite imenoval za služabnike pri shodnem šotoru; Aron in njegovi sinovi so postali duhovniki. Duhovniki so s številnimi daritvami, ki jih je zahtevala postava, pri Bogu posredovali za ljudi. Eden izmed duhovnikov je bil izbran za vélikega duhovnika. Enkrat letno, na t. i. spravni dan, je vstopil v presveto in skrinjo zaveze poškropil s krvjo žrtve (Pismo Hebrejcem 9,7). S temi vsakodnevnimi in letnimi žrtvami so bili ljudje začasno očiščeni grehov, dokler jim ni prišel grehov odvzet Mesija.

Ko Jezusa imenujemo véliki duhovnik, se navezujemo na ti prejšnji obliki duhovništva. Kakor Melkízedeka je tudi njega Bog razglasil za duhovnika neodvisno od postave, ki jo je Bog dal na Sinajski gori (Pismo Hebrejcem 5,6). Kakor levitski duhovniki je Jezus opravil daritev, da bi zadostil Božji postavi: za naše grehe je daroval samega sebe (Pismo Hebrejcem 7,26–27). A levitski duhovniki so morali žrtvovati vedno znova, Jezus pa je sebe daroval le enkrat in s to daritvijo pridobil večno odkupljenje za vse, ki k Bogu pridejo prek njega (Pismo Hebrejcem 9,12).

Pri Jezusovem duhovništvu pa je pomembno še nekaj. Vsi duhovniki so imenovani izmed ljudi. Jezus pa, ki je Bog od vekomaj, je postal človek, da bi pretrpel smrt in služil kot naš véliki duhovnik (Pismo Hebrejcem 2,9). Kot človek je bil dovzeten za vse slabosti in skušnjave kakor mi, zato je lahko z nami sočustvoval v naših stiskah (Pismo Hebrejcem 4,15). Jezus je večji od vseh vélikih duhovnikov, zato ga pisec Pisma Hebrejcem imenuje veličastni véliki duhovnik (4,14). Lahko se torej pogumno približamo »prestolu milosti, da bomo dosegli usmiljenje in našli milost, ki nam bo v pravem trenutku pomagala« (Pismo Hebrejcem 4,16).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Jezus naš véliki duhovnik?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries