settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Jezus umrl za naše grehe?

Odgovor


Na kratko rečeno: če Jezus ne bi na križu umrl za naše grehe, nihče ne bi imel večnega življenja. Jezus sam je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« (Janez 14,6) Jezus s temi besedami povzame, kaj je razlog, da se je rodil, umrl in bil obujen: da bi zagotovil način, kako lahko grešno človeštvo pride v nebesa (saj z lastnimi močmi ne bi moglo).

Ko je Bog ustvaril Adama in Evo, sta bila popolna in živela sta v raju, v edenskem vrtu (1 Mojzes 2,15). Bog je človeka ustvaril po svoji podobi, kar je pomenilo, da je lahko človek tudi svobodno odločal. Prva Mojzesova knjiga 3 nato opisuje, kako sta Adam in Eva podlegla satanovim skušnjavam in lažem. Bila sta neposlušna Bogu, ko sta jedla z drevesa spoznanja – to je bilo namreč prepovedano: »GOSPOD Bog je človeku zapovedal in rekel: ›Z vseh dreves v vrtu smeš jesti, le z drevesa spoznanja dobrega in hudega nikar ne jej! Kajti na dan, ko bi jedel z njega, boš gotovo umrl.‹« (1 Mojzes 2,16–17) To je bil prvi človekov greh, posledica pa je ta, da je vse človeštvo postalo ranljivo za fizično smrt in tudi za večno smrt, ker je po Adamu podedovalo grešno naravo.

Bog je oznanil, da bodo vsi, ki grešijo, umrli telesno in duhovno. To je usoda vsega človeštva. Bog pa je v svoji milosti in usmiljenju zagotovil rešitev iz te težave: kri svojega popolnega Sina, ki se je prelila ob njegovi smrti na križu. Bog je oznanil, da »brez krvi ni odpuščanja« (Hebrejcem 9,22); s prelitjem krvi pa se zagotovi odkupitev. Mojzesova postava (2 Mojzes 20,2–17) je ljudem omogočila, da so veljali za brezgrešne ali pravične pred Bogom, in sicer tako, da so kot poravnavo za greh žrtvovali živali. A te žrtve so bile le začasne, saj so napovedovale popolno daritev, ki jo bo enkrat za vselej na križu opravil Kristus (Hebrejcem 10,10).

Jezus je prišel in umrl zato, da bi postal poslednja in dokončna žrtev, popolna žrtev za naše grehe (Kološanom 1,22; 1 Peter 1,19). Prek njega začne po veri učinkovati obljuba večnega življenja, »da bi tisti, ki verujejo, dobili obljubo iz vere v Jezusa Kristusa« (Galačanom 3,22b). Za naše odrešenje je ključna vera, verovanje. Večno življenje namreč prejmemo po veri v Kristusovo kri, prelito za naše grehe. »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil.« (Efežanom 2,8–9)

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Jezus umrl za naše grehe?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries