settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je moral Jezus izkusiti takšno trpljenje?

Odgovor


Jezus je hudo trpel med sojenji, mučenjem in križanjem (Evangelij po Mateju 27; Evangelij po Marku 15; Evangelij po Luku 23; Evangelij po Janezu 19). Njegovo trpljenje je bilo telesno: Izaija 52,14 pravi: »Kakor so se številni zgražali nad njim, ker je bil njegov obraz tako nečloveško iznakažen in njegova postava ni bila več podobna človeški.« Njegovo trpljenje je bilo čustveno: »Tedaj so ga vsi učenci zapustili in zbežali« (Evangelij po Mateju 26,56). Njegovo trpljenje je bilo duhovno: »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh« (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Jezus je na sebi nosil težo grehov vseh verujočih izmed Judov, kot tudi izmed vseh narodov poganov, na vsem svetu (Prvo Janezovo pismo 2,2). Zaradi Očetove jeze nad našimi grehi, ki jih je Jezus nosil, je zaklical: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« (Evangelij po Mateju 27,46). Jezusovo brutalno fizično trpljenje je bilo posledica tega, da nas je dovolj ljubil, da je nosil krivdo za naše grehe in umrl namesto nas, da bi plačal našo kazen za greh (Pismo Rimljanom 5,8).

Izaija je napovedal Jezusovo trpljenje: »Bil je zaničevan in zapuščen od ljudi, mož bolečin in znanec bolezni, kakor tisti, pred katerim si zakrivajo obraz, je bil zaničevan in nismo ga cenili. On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni« (Izaija 53,3.5). Ta odlomek podrobno opiše razlog za Jezusovo trpljenje: »zaradi naših prestopkov«, za naše ozdravljenje in da nam prinese mir.

Jezus je povedal svojim učencem, da ga čaka gotovo trpljenje: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo obujen« (Evangelij po Luku 9,22; prim. 17,25). Bodite pozorni na besedo mora – mora trpeti, mora biti umorjen. Kristusovo trpljenje je bilo Božji načrt za odrešitev njegovega ljudstva.

Psalm 22,15–19 opisuje nekatere podrobnosti Mesijevega trpljenja: »Razlil sem se kakor voda, vse moje kosti so se razklenile. Moje srce je postalo kakor vosek, raztopilo se je sredi mojega telesa. Suha kakor črepinja je moja sila, moj jezik se lepi na nebo; v smrtni prah si me položil. Obkrožili so me psi, drhal hudobnežev me je obkolila; prebodli so mi roke in noge. Lahko preštejem vse svoje kosti, oni gledajo, buljijo vame. Razdeljujejo si moja oblačila in za mojo suknjo žrebajo.« Da bi se izpolnilo to preroštvo in druga preroštva, je moral Jezus trpeti.

Zakaj je moral Jezus tako strašno trpeti? Načelo nedolžnega, ki umre za krivega, je bilo vzpostavljeno v edenskem vrtu: Adam in Eva sta dobila oblačila iz živalske kože, da pokrijeta svojo sramoto [nagoto] (Prva Mojzesova knjiga 3,21); tako je bila v edenskem vrtu prelita kri. Kasneje je bilo to načelo določeno v Mojzesovi postavi: »kri opravi spravo za življenje« (Tretja Mojzesova knjiga 17,11; prim. Pismo Hebrejcem 9,22). Jezus je moral trpeti, ker je trpljenje del žrtve, Jezus pa je bil »Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta« (Evangelij po Janezu 1,29). Jezus je tako strašno trpel, ker je nosil Božjo jezo nad našimi grehi. Pravzaprav je postal greh namesto nas (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Odkupila nas je »dragocena kri Kristusa, brezhibnega in brezmadežnega jagnjeta« (Prvo Petrovo pismo 1,19).

Jezusovo trpljenje na križu je pokazalo pogubno naravo greha, Božjo jezo nad grehom, krutost človeštva in hudičevo sovraštvo. Na Kalvariji je bilo hudiču dovoljeno, da stori najhujše sinu človekovemu, ko je postal Odrešenik velike množice, »ki je nihče ne bi mogel prešteti, iz vseh narodov, rodov, ljudstev in jezikov …« (gl. Razodetje 7,9). Hudič je morda mislil, da je dosegel veliko zmago, vendar je po križu Božji Sin premagal hudiča, greh in smrt. »Zdaj je sodba nad tem svetom, zdaj bo vladar tega sveta izgnan ven« (Evangelij po Janezu 12,31; prim. Pismo Kološanom 2,15).

Jezus je trpel in umrl, da bi zagotovil odrešitev vsem, ki bodo verjeli. Jezus je trpel, ker je bil predan izpolnjevanju Očetove volje glede nas: »Oče, če hočeš, daj, da gre ta kelih mimo mene, toda ne moja volja, ampak tvoja naj se zgodi« (Evangelij po Luku 22,42). Kelih trpljenja Kristusu ni bil odvzet; izpil je vsega za nas. Jezus je trpel, ker ni bilo drugega načina, da bi bili mi odrešeni.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je moral Jezus izkusiti takšno trpljenje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries