settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Jezus sin človekov?

Odgovor


Jezus je v Novi zavezi 88-krat omenjen kot »sin človekov«. Prvoten pomen besedne zveze »sin človekov« se nanaša na Danielovo preroštvo v Danielu 7,13–14: »V nočnih videnjih sem gledal:

Glej, skupaj z oblaki neba je prihajal nekdo kakor sin človekov; dospel je do Staroletnega in privedli so ga predenj. Njemu je bila dana oblast, čast in kraljestvo, in vsa ljudstva, narodi in jeziki so mu služili. Njegova oblast je večna oblast, ki ne preide, in njegovo kraljestvo, ki ne bo uničeno.« Opis »sin človekov« je bil mesijanski naziv. Jezus je tisti, ki mu je bila dana oblast, čast in kraljestvo. Ko je Jezus uporabil to besedno zvezo, je pripisal preroštvo o sinu človekovemu sebi. Judje tistega časa so bili podrobno seznanjeni s to besedno zvezo in na koga se nanaša. Razumeli so, da je Jezus sam sebe razglašal za Mesija.

Drug pomen besedne zveze »sin človekov« je, da je bil Jezus resnično človek. Bog je 93-krat imenoval preroka Ezekiela »sin človekov«. Bog je enostavno klical Ezekiela človek. Sin človekov je človek. Jezus je popolnoma Bog (Evangelij po Janezu 1,1), je pa tudi popolnoma človek (Evangelij po Janezu 1,14), vendar brez greha. Prvo Janezovo pismo 4,2 pravi: »Božjega duha spoznavate po tem: vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga.« Da, Jezus je Božji Sin – v svojem bistvu je Bog. Da, Jezus je tudi sin človekov – v svojem bistvu je človek. Jezus je Bog-človek.

Če povzamemo, besedna zveza »sin človekov« kaže, da je Jezus Kristus iz Nazareta, božanska druga oseba troedinega Boga, Mesija in da je resnično človek. Hkrati je resnično Bog in resnično človek.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Jezus sin človekov?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries