settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da Jezus rešuje?

Odgovor


»Jezus rešuje« ni pogosta besedna zveza, ki jo včasih slišimo v sodobnih pesmih, vsakdanjih pogovorih in na cerkvenih srečanjih. Na žalost jih le malo, ki jih sliši besedno zvezo »Jezus rešuje«, resnično in v celoti razume, kaj to pomeni. Kaj pa pravzaprav to natančno pomeni?

Jezus rešuje, a kdo je Jezus?
Večina ljudi razume, da je bil Jezus človek, ki je živel v Izraelu pred približno 2000 leti. Skoraj vsaka religija na svetu gleda na Jezusa kot na dobrega učitelja oz. preroka. In čeprav je to vsekakor res o Jezusu, ne opiše zadovoljivo, kdo je Jezus, niti ne razloži, kako ali zakaj Jezus rešuje. Jezus je Bog v človeški podobi (Evangelij po Janezu 1,1.14). Jezus je Bog in je prišel na zemljo kot pravi človek (Prvo Janezovo pismo 4,2). Druga oseba troedinega Boga je prevzela človeško telo in naravo v osebi Jezusa iz Nazareta, da bi nas rešila. To postavlja naslednje vprašanje: zakaj moramo biti rešeni?

Jezus rešuje, toda zakaj moramo biti rešeni?
Sveto pismo pravi, da je vsak človek, ki je kdaj koli živel, grešnik (Pridigar 7,20; Pismo Rimljanom 3,23), ki se upira Bogu. Grešiti pomeni delati karkoli, naj bo to v mislih, besedah ali dejanjih, kar je v nasprotju z Božjim popolnim in svetim značajem. Zaradi svojega greha si vsi zaslužimo Božjo sodbo (Evangelij po Janezu 3,18.36). Božji popolnoma pravični značaj ne dovoljuje, da bi bila greh in zlo nekaznovana. Ker je Bog neskončen in večen in ker je ves greh navsezadnje proti Bogu (Psalm 51,6), zadostuje samo neskončna in večna kazen. Večna kazen je edina pravična kazen za naš greh. Zato potrebujemo odrešitev.

Jezus rešuje, toda kako rešuje?
Ker smo grešili proti neskončnemu Bogu, mora biti za naše grehe kaznovana minljiva oseba (mi) za nedoločeno obdobje ali pa mora neskončna oseba (Jezus) enkrat plačati za naše grehe. Ni druge možnosti. Jezus nas rešuje, ker je umrl namesto nas, kar bi si zaslužili mi. V osebi Jezusa Kristusa je Bog žrtvoval sebe zaradi nas ter plačal neskončno in večno kazen, ki jo je lahko plačal le on (Drugo pismo Korinčanom 5,21; Prvo Janezovo pismo 2,2). Jezus je vzel nase kazen, ki smo si jo mi zaslužili, da bi nas rešil pekla, strašne večne usode, pravične posledice našega greha. Zaradi svoje velike ljubezni do nas je Jezus daroval svoje življenje (Evangelij po Janezu 15,13) in plačal kazen, ki smo si jo zaslužili mi, a je nismo mogli plačati. Jezus je bil potem obujen od mrtvih, s čimer je pokazal, da je bila njegova smrt zadostno plačilo za naš greh (Prvo pismo Korinčanom 15).

Jezus rešuje, toda koga rešuje?
Jezus rešuje vse, ki pridejo k njemu po veri in se zanašajo izrecno na njegov dar odrešitve. Jezus rešuje tiste, ki popolnoma zaupajo le v njegovo žrtev kot plačilo za greh (Evangelij po Janezu 3,16; Apostolska dela 16,31). Jezus rešuje le tiste, ki osebno sprejmejo njegov najdragocenejši dar (Evangelij po Janezu 1,12).

Če razumeš in sprejemaš, kaj pomeni, da Jezus rešuje, ter zaupaš vanj kot svojega osebnega Gospoda in Odrešenika, povej Bogu naslednje: »Bog, vem, da sem grešnik, in vem, da si zaradi svojega greha zaslužim, da bi bil za vedno ločen od tebe. Čeprav si tega ne zaslužim, se ti zahvaljujem, da me ljubiš in da si omogočil žrtev za moje grehe po smrti in vstajenju Jezusa Kristusa. Verjamem, da je Jezus umrl za moje grehe, in zaupam samo njemu, da me lahko reši. Od zdaj naprej mi pomagaj, da bom živel svoje življenje zate namesto za greh. Pomagaj mi, da bom živel preostanek življenja v poslušni hvaležnosti za čudovito odrešitev, ki si jo dosegel. Hvala ti, Jezus, da si me rešil!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da Jezus rešuje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries