settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je bil Jezus Kristus poročen?

Odgovor


Jezus Kristus vsekakor ni bil poročen. Danes obstajajo priljubljeni miti, ki govorijo, da je bil Jezus poročen z Marijo Magdaleno. Ta mit je popolnoma napačen in nima nobene teološke, zgodovinske ali svetopisemske osnove. Čeprav nekaj gnostičnih evangelijev pravi, da je imel Jezus tesen odnos z Marijo Magdaleno, nobeden specifično ne omenja, da je bil Jezus poročen z Marijo Magdaleno ali da je bil njun odnos romantične narave. Kar bi bilo najbližje temu, je izjava, da je Jezus poljubil Marijo Magdaleno, kar bi prav tako lahko pomenilo, da je šlo za »prijateljski poljub«. Poleg tega pa, četudi bi gnostični evangeliji neposredno izjavili, da je bil Jezus poročen z Marijo Magdaleno, ne bi imeli nobene avtoritete, saj je bilo dokazano, da so gnostični evangeliji ponaredki, narejeni, da bi ustvarili krivoverski gnostični pogled na Jezusa.

Če bi bil Jezus poročen, bi nam Sveto pismo to povedalo ali pa bi bila v njem kakšna nedvoumna izjava v zvezi s tem dejstvom. Sveto pismo ne bi molčalo o tako pomembni temi. Sveto pismo omenja Jezusovo mater, njegovega zemeljskega očeta, polbrate in polsestre. Zakaj potem ne bi hotelo navesti dejstva, da je Jezus imel ženo, če bi jo res imel? Tisti, ki verjamejo oz. učijo, da je bil Jezus poročen, ga skušajo »počlovečiti«, ga narediti bolj navadnega, bolj podobnega vsem drugim. Ljudje preprosto nočejo verjeti, da je bil Jezus Bog v mesu (Evangelij po Janezu 1,1.14; 10,30). Zato si izmišljajo mite in verjamejo mitom, da je bil Jezus poročen, da je imel otroke in da je bil navaden človek.

Drugotno vprašanje bi bilo: »Ali bi bil Jezus Kristus lahko poročen?« Da, nič grešnega ni na tem, da si poročen. Nič grešnega ni imeti spolne odnose v zakonu. Zato bi bil Jezus lahko poročen in bi bil še vedno brezgrešno Jagnje Božje in Odrešenik sveta. Vendar ni svetopisemskega razloga, da bi bil Jezus poročen. »Ali bi bil Jezus Kristus lahko poročen« ni bistvo te debate. Tisti, ki želijo verjeti, da je bil Jezus poročen, to verjamejo, ker nočejo verjeti, da je bil božanski in brezgrešen ali da je Mesija. Ne želijo biti dolžni odgovarjati svetemu Bogu-človeku, ki trdi, da ima oblast nad njihovim življenjem. Da bi se poročil in imel otroke, ni razlog, da bi večni Božji Sin, druga oseba božanskega troedinega Boga, postal utelešeni Bog v Jezusu Kristusu. Evangelij po Marku 10,45 nam pove, zakaj je Jezus prišel: »Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« Predaj se mu po veri, pokesaj se za svoj greh in se odvrni od njega. Veruj vanj kot v večnega Božjega Sina, utelešenega v človeškem mesu, ki se je dal prostovoljno križati namesto tebe, je umrl, bil pokopan, tretji dan vstal od mrtvih, šel v nebesa k Očetu in se bo ponovno vrnil, da bo sodil živim in mrtvim.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je bil Jezus Kristus poročen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries