settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je Jezus edina pot v nebesa?

Odgovor


Da, Jezus je edina pot v nebesa. Takšna izključujoča izjava lahko zmede, preseneti ali celo užali, vendar je vseeno resnična. Sveto pismo uči, da ni nobene druge poti odrešitve razen po Jezusu Kristusu. Jezus sam pravi v Evangeliju po Janezu 14,6: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« On ni ena od poti, ampak je edina pot. Nihče, ne glede na ugled, dosežke, posebno znanje ali versko predanost, ne more priti k Bogu Očetu drugače kot po Jezusu.

Jezus je edina pot v nebesa iz več razlogov. Jezus je bil »pri Bogu izbran«, da bo Odrešenik (Prvo Petrovo pismo 2,4). Jezus je edini, ki je prišel iz nebes in se vrnil tja (Evangelij po Janezu 3,13). On je edina oseba, ki je živela popolno človeško življenje (Pismo Hebrejcem 4,15). Je edina žrtev za greh (Prvo Janezovo pismo 2,2; Pismo Hebrejcem 10,26). Samo on je izpolnil postavo in preroke (Evangelij po Mateju 5,17). On je edini človek, ki je za vedno premagal smrt (Pismo Hebrejcem 2,14–15). On je edini posrednik med Bogom in človekom (Prvo pismo Timoteju 2,5). On je edini človek, ki ga je Bog »povzdignil nad vse« (Pismo Filipljanom 2,9).

Jezus je govoril o sebi kot edini poti v nebesa na več mestih poleg Evangelija po Janezu 14,6. Predstavil se je kot edini upravičeni predmet vere v Evangeliju po Mateju 7,21–27. Rekel je, da so njegove besede življenje (Evangelij po Janezu 6,63). Izjavil je, da bodo tisti, ki verujejo vanj, imeli večno življenje (Evangelij po Janezu 3,14–15), tisti pa, ki ne verujejo vanj, bodo izkusili samo Božjo jezo (Evangelij po Janezu 3,18.36). On je edina vrata za ovce (Evangelij po Janezu 10,7), edini kruh življenja (Evangelij po Janezu 6,35) in edino vstajenje (Evangelij po Janezu 11,25). Nihče drug si ne more upravičeno lastiti teh nazivov.

Oznanjevanje apostolov se je osredotočilo na kazensko nadomestno smrt in vstajenje Gospoda Jezusa. Peter, ki je govoril vélikemu zboru, je jasno oznanil, da je Jezus edina pot v nebesa: »V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili.« (Apostolska dela 4,12) Pavel, ki je govoril v shodnici v Antiohiji, je izpostavil Jezusa kot Odrešenika: »Vedite, bratje: po njem se vam oznanja odpuščanje grehov. In vsak, kdor veruje, dobi v njem opravičenje od vsega, od česar niste mogli dobiti opravičenja v Mojzesovi postavi.« (Apostolska dela 13,38–39) Janez, ki piše cerkvi na splošno, določi Kristusovo ime kot edino osnovo odpuščanja: »Pišem vam, otroci, ker so vam zaradi njegovega imena odpuščeni grehi.« (Prvo Janezovo pismo 2,12) Nihče, razen Jezusa, ne more odpustiti grehov. Nikomur grehi ne morejo biti odpuščeni na drugačen način kot samo po Božji milosti, samo po veri, samo v Jezusa Kristusa.

Večno življenje v nebesih se doseže samo po osebnem spoznanju Jezusa Kristusa. Jezus je molil: »Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa.« (Evangelij po Janezu 17,3) Sprejetje Božjega brezplačnega daru odrešitve od greha in daru večnega življenja se zgodi le v Jezusu in samo v Jezusu. Odrešeni zaupajo izključno v Jezusovo smrt na križu kot popolno plačilo za njihov osebni greh. Verniki se zanašajo izključno na njegovo vstajenje od mrtvih kot njihovo gotovo upanje v pripisano pravičnost in večno življenje. »Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo.« (Pismo Rimljanom 3,22) Vsak poskus, da bi pomešali vero v Jezusa Kristusa s kakršnim koli zanašanjem na lasten trud ali pomoč koga ali česa drugega, je zanikanje zadostnosti Jezusa, da odreši, in zanikanje krščanske vere.

Na neki točki v Jezusovem delovanju jih je veliko iz množice obrnilo hrbet Jezusu in ga zapustilo. Jezus je vprašal dvanajst apostolov: »Ali hočete tudi vi oditi?« (Evangelij po Janezu 6,67) Petrov odgovor v imenu skupine je natanko pravilen: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.« (Evangelij po Janezu 6,68–69) Petrova vera je odrešujoča vera, ker potrjuje, da je večno življenje le v Jezusu Kristusu.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je Jezus edina pot v nebesa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries