settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Jezus Davidov sin?

Odgovor


V Novi zavezi je 17 vrstic, v katerih piše, da je Jezus Davidov sin. A ob tem se morda kdo vpraša, kako je to mogoče, saj je David živel pribl. 1000 let pred Jezusom. Odgovor je: Kristus (Mesija) je bil izpolnitev prerokbe o Davidovem potomcu (Druga Samuelova knjiga 7,12–16). Jezus je bil obljubljeni Mesija, torej je bil tudi potomec Davida. Evangelij po Mateju 1 navaja rodovnik, iz katerega je razvidno, da je bil Jezus kot človek neposreden potomec Davida, in sicer prek svojega zakonitega očeta Jožefa. V Evangeliju po Luku 3 pa najdemo Jezusov rodovnik po strani matere Marije. Jezus je torej Davidov potomec na podlagi tega, da ga je zakonito posvojil Jožef, in biološko prek Marije. Kjer je torej rečeno, da je Jezus Davidov sin, gre za navezavo na Jezusov mesijanski naziv, v skladu s prerokbami Stare zaveze.

Včasih so ljudje, ki so Jezusa prosili usmiljenja ali ozdravljenja, Jezusa imenovali »Gospod, Davidov sin«: ženska, katere hčer je mučil demon (Evangelij po Mateju 15,22), slepca ob poti (Evangelij po Mateju 20,30) in slepi Bartimáj (Evangelij po Marku 10,47) so na pomoč klicali »Davidovega sina«. S tem nazivom so izražali, da v Jezusa verujejo. Z besedo »Gospod« so pokazali na njegovo božanskost, oblast in moč, z besedama »Davidov sin« pa so prerokovali, da bo postal Mesija.

Tudi farizeji so razumeli, kaj mislijo ljudje, ko Jezusa kličejo »Davidov sin«. A v nasprotju s tistimi, ki so se v veri obračali na Jezusa, so bili farizeji slepi – ker so bili tako ošabni in ker niso razumeli Pisem – zato niso videli, kar so videli slepi berači: da je med njimi Mesija, ki so ga čakali vse življenje. Jezusa so sovražili, saj jim ni izkazoval časti, kakršno bi si po njihovem mnenju zaslužili. Ko so torej slišali, kako ljudje Jezusa pozdravljajo kot Odrešenika, so se razjezili (Evangelij po Mateju 21,15) in začeli naklepati, da ga bodo umorili (Evangelij po Luku 19,47).

V še večjo zadrego pa je pismouke in farizeje spravil Jezus sam, ko jih je kar naravnost povprašal, kaj pomeni naziv Davidov sin: češ kako je lahko Mesija Davidov sin, ko pa David sam o Mesiju pravi, da je to njegov Gospod (Evangelij po Marku 12,35–37). Učitelji postave na vprašanje seveda niso znali odgovoriti. Jezus je tako pokazal, kako nesposobni učitelji postave so judovski voditelji in kako nevedni so glede starozaveznih naukov o tem, kakšen je resnični Mesija. S tem se je jim je še bolj odtujil.

Jezus Kristus je edini sin Boga in edino sredstvo odrešenja za svet (Apostolska dela 4,12); je pa tudi Davidov sin, in sicer tako v biološkem pomenu besede kot v duhovnem.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Jezus Davidov sin?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries