settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je imel Jezus brate in sestre?

Odgovor


Jezusovi bratje so omenjeni v več svetopisemskih vrsticah. Evangelij po Mateju 12,46, Evangelij po Luku 8,19 in Evangelij po Marku 3,31 pravijo, da so Jezusa prišli pogledat mati in bratje. Sveto pismo nam pravi, da je imel Jezus štiri brate: Jakoba, Jožefa, Simona in Juda (Evangelij po Mateju 13,55). Sveto pismo nam tudi pove, da je imel Jezus sestre, vendar ne omenja njihovih imen ne števila (Evangelij po Mateju 13,56). V Evangeliju po Janezu 7,1–10 gredo njegovi bratje na praznovanje, Jezus pa ostane zadaj. V Apostolskih delih 1,14 je opisano, da njegovi bratje in mati molijo z učenci. Pismo Galačanom 1,19 omenja, da je bil Jakob Jezusov brat. Najnaravnejši zaključek teh odlomkov je razlaga, da je Jezus imel dejanske krvne polbrate oz. polsestre.

Nekateri katoličani trdijo, da so bili ti »bratje« pravzaprav Jezusovi bratranci. Vendar se v vseh primerih uporablja specifična grška beseda za »brata«. Čeprav se lahko beseda nanaša na druge sorodnike, je njen običajni in dobesedni pomen fizični brat. Obstajala je tudi grška beseda za »bratranca«, vendar tu ni bila uporabljena. Poleg tega pa, če bi bili Jezusovi bratranci, zakaj bi se jih tako pogosto opisovalo, da so bili z Marijo, Jezusovo materjo? V sobesedilu odlomka, ko so ga njegova mati in bratje prišli pogledat, ni ničesar, kar bi vsaj namigovalo, da so bili kdorkoli drug kot njegovi resnični polbratje po krvnem sorodstvu.

Drugi katoliški argument je, da so bili Jezusovi bratje in sestre Jožefovi otroci iz prejšnjega zakona. Celotna teorija, da je bil Jožef znatno starejši od Marije, da je bil pred tem že poročen in imel več otrok, potem pa je ovdovel, preden se je poročil z Marijo, je izmišljena brez kakršnekoli svetopisemske osnove. Težava s tem je, da Sveto pismo niti ne namigne, da je bil Jožef poročen ali da je imel otroke, preden se je poročil z Marijo. Če je Jožef imel vsaj šest otrok, preden se je poročil z Marijo, zakaj niso omenjeni pri Jožefovem in Marijinem potovanju v Betlehem (Evangelij po Luku 2,4–7) ali pri potovanju v Egipt (Evangelij po Mateju 2,13–15) ali pri njihovem potovanju nazaj v Nazaret (Evangelij po Mateju 2,20–23)?

Ni svetopisemskega razloga, da bi verjeli, da so bili ti bratje in sestre kar koli drugega kot dejanski otroci Jožefa in Marije. Tisti, ki nasprotujejo ideji, da je imel Jezus polbrate in polsestre, tega ne delajo na podlagi odlomka iz Svetega pisma, ampak iz krivoverskega ustvarjenega mnenja o Marijinem večnem devištvu, ki je jasno nesvetopisemsko: »… in ni je poznal [Jožef Marije], dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus« (Evangelij po Mateju 1,25). Jezus je imel polbrate in polsestre, ki so bili Jožefovi in Marijini otroci. To je jasno in nedvoumno učenje iz Božje besede.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je imel Jezus brate in sestre?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries