Kdo je Jezus Kristus?


Vprašanje: Kdo je Jezus Kristus?

Odgovor:
Kdo je Jezus Kristus? Za razliko od vprašanja »Ali Bog obstaja« se redko kdo vpraša ali je obstajal tudi Jezus Kristus. V splošnem je sprejeto dejstvo, da je Jezus bil resničen človek, ki je hodil po zemlji Izraela pred 2000 leti. Razprava pa se začenja šele s vprašanjem o Jezusovi popolni identiteti. Skoraj vsaka glavna vera uči, da je bil Jezus prerok ali pa dober učitelj ali pa pobožen človek. Težava pa je v tem, da nas Sveto pismo uči, da je bil Jezus več kot la prerok, dober učitelj ali pa pobožen človek.

C.S. Lewis je v svoji knjigi Samo krščanstvo napisal naslednje: »Tukaj poskušam preprečiti vsakomur, da bi pravil tako neumne trditve o Njem (Jezusu Kristusu): »Pripravljen sem sprejeti Jezusa kot velikega moralnega učitelja, vendar pa ne priznavam, da je bil Bog.« To je stvar, ki je ne smemo izreči. Človek, ki bi bil samo človek in bi pravil takšne stvari kot jih je Jezus, ne bi mogel biti veliki moralni učitelj. Bil bi k večjemu norec – na stopnji človeka, ki govori, da je skrknjeno jajce – ali pa bi bil peklenski hudič. Moraš se odločiti. Ali je ta človek bil, in še vedno je, Sin Boga, ali pa je bil norec ali pa še kaj hujšega… Lahko ga imaš za norca in ga ubiješ kot demona; lahko pa mu padeš pod noge in ga kličeš Gospod in Bog. Toda ne prizanašajte mu s pokroviteljskim nesmislom o njem kot velikem humanem učitelju. Te možnosti nam ni ponudil. Tega ni hotel.«

Torej, za koga se je Jezus imel? Kaj pravi Sveto pismo o tem? Najprej poglejmo Jezusove besede v Janezu 10:30: »Jaz in Oče sva eno.« Na prvi pogled se to ne razume, kot da je trdil, da je Bog. Vseeno pa premislimo o reakciji Judov na njegovo izjavo: »Ne kamnamo te zaradi dobrega dela, marveč zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« (Janez 10:33) Judje so Jezusovo izjavo razumeli kot trditev, da je Bog. V naslednjih vrsticah Jezus Judov ne popravlja z izjavo: »Nisem rekel, da sem Bog.« To nam pove, da je Jezus z izjavo: »Jaz in oče sva eno.« (Janez 10:30) res povedal, da je Bog. V Janezu 8:58 je še en primer. Jezus je zatrdil: »Resnično resnično vam povem: preden je bil Abraham, sem jaz.« Judje pa so spet pograbili kamenje, da bi ga metali vanj (Janez 8:59). Jezus je z razglaševanjem svoje identitete kot »Jaz sem« namigoval na ime Boga iz Stare zaveze (Exsodus 3:14). Zakaj bi torej Judje želeli kamenjati Jezusa, če ne zaradi tega, ker je izrekel nekaj bogokletnega – da je Bog?

Janez 1:1 pravi, da »Beseda je bila Bog«. Janez 1:14 pravi tudi, da »Beseda je meso postala.« To nam jasno nakaže, da je Jezus Bog iz mesa. Tomaž učenik je rekel Jezusu: »Moj Gospod in moj Bog.« (Janez 20:28) Jezus ga ne popravi. Apostol Pavel ga opiše kot »véliki Bog in naš odrešenik Jezus Kristus« (Tit 2:13). Tudi apostol Peter je rekel enako, »naš Bog in odrešenik Jezus Kristus« (2 Peter 1:1). Tudi Bog Oče sam je priča Jezusovi popolni identiteti »Toda o svojem Sinu pravi: »Tvoj prestol, o Bog, je za vekomaj« in »Žezlo pravičnosti je žezlo tvojega kraljestva.« Stara zaveza govori o Kristusovem božanstvu: »Rojen je za nas otrok, rojen je Sin in vladarstvo bo na njegovih ramah. In klicali ga bodo čudoviti Pomočnik, vsemogočni Bog, večni Oče, princ miru.«

Torej, tako kot je napisal C.S. Lewis, Jezus ni bil dober učitelj. Jezus je jasno in nesporno povedal, da je Bog. Če ni Bog, potem je lažnivec in zato tudi ni ne prerok, ne dober učitelj in ne pobožni človek. V poskusih, da bi napačno interpretirali Jezusove besede, so moderne šole zatrjevale, da »pravi zgodovinski Jezus« ni izrekel vsega, kar mu pripisuje Sveto pismo. Kdo pa smo mi, da se lahko prerekamo z božjo besedo o tem, kaj Jezus je in ni rekel? Kako lahko ima nekdo po 2000 letih boljši pregled nad dogodki in besedami Jezusa kot pa ljudje, ki so takrat dejansko bili prisotni; so z Jezusom živeli, mu služili in bili poučeni od samega Jezusa (Janez 14:26)?

Zakaj je vprašanje o Jezusovi identiteti tako pomembno? Zakaj je pomembno ali je Jezus bil Bog ali ne? Najpomembnejši razlog je ta: Jezus je moral biti Bog. Če ne bi bil Bog, potem je njegova smrt za plačilo naših grehov bila zaman (1 Janez 2:2). Samo Bog je lahko plačal tako neskončno kazen (Rimljani 5:8; 2 Korinčani 5:21). Jezus je moral biti Bog, da je lahko plačal za naše grehe. Jezus je moral biti človek, da je lahko umrl. Zveličanje je mogoče samo skozi vero v Jezusa Kristusa! Jezusovo božanstvo je to, zaradi česar je On edina pot odrešitve! Jezusovo božanstvo je vzrok njegove izjave: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k očetu, razen po meni.« (Janez 14:6)

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kdo je Jezus Kristus?