settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je Jezus Kristus?

Odgovor


Za razliko od vprašanja »Ali Bog obstaja« se redko kdo vpraša ali je obstajal Jezus Kristus. V splošnem je sprejeto dejstvo, da je Jezus bil resničen človek, ki je hodil po zemlji Izraela pred 2000 leti. Razprava pa se začenja šele s vprašanjem o Jezusovi popolni identiteti. Skoraj vsaka glavna svetovna religija uči, da je bil Jezus prerok ali pa dober učitelj ali pa pobožen človek. Težava pa je v tem, da nas Sveto pismo uči, da je bil Jezus neskončno več kot le prerok, dober učitelj ali pa pobožen človek.

C.S. Lewis je v svoji knjigi Golo krščanstvo napisal naslednje: »Tu poskušam preprečiti, da bi kdo izrekel tisto nespametno misel o Jezusu, ki jo ljudje tako pogosto izrečejo: ›Pripravljen sem sprejeti Jezusa kot velikega moralnega učitelja, ne sprejemam pa njegove trditve, da je on Bog.‹ To je tisto, česar ne smemo reči. Človek, ki bi bil le človek in bi govoril reči, kakršne je govoril Jezus, ne bi bil velik moralni učitelj. Bil bi bodisi norec—na isti ravni s človekom, ki se ima za mehko kuhano jajce—bodisi peklenski hudič. Odločiti se morate. Ali je ta človek bil, in je, Božji sin; ali pa je bil norec, če ne kaj hujšega. Lahko ga utišate kot navadnega tepca; lahko ga popljuvate in umorite kot demona; lahko pa mu padete pred noge in ga imenujete za Gospoda in Boga. Samo nehajmo že s tem pokroviteljskim nesmislom, da je bil velik učitelj človeštva. Tega mnenja nam ni dal na izbiro. To ni bil njegov namen«

Torej, za koga se je Jezus imel? Za koga ga ima Sveto pismo? Najprej poglejmo Jezusove besede v Evangeliju po Janezu 10,30: »Jaz in Oče sva eno.« Na prvi pogled se mogoče ne zdi, kot da je trdil, da je Bog. Vseeno pa premislimo o odzivu Judov na njegovo izjavo: »Ne kamnamo te zaradi dobrega dela, ampak zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« (Evangelij po Janezu 10,33) Judje so Jezusovo izjavo razumeli kot trditev, da je Bog. V naslednjih vrsticah Jezus Judov ne popravlja z izjavo: »Nisem rekel, da sem Bog.« To nam pove, da se je Jezus z izjavo: »Jaz in oče sva eno« (Evangelij po Janezu 10,30), res razglašal, da je Bog. V Evangelij po Janezu 8,58 je še en primer. »Jezus jim je dejal: ›Resnično, resnično, povem vam: Preden se je Abraham rodil, jaz sem.‹« Judje pa so spet » … pograbili kamenje, da bi ga vrgli vanj; … « (Evangelij po Janezu 8,59). Jezus je z oglaševanjem svoje identitete z »Jaz sem« neposredno uporabil ime Boga Stare zaveze za svojega (Druga Mojzesova knjiga 3,14). Zakaj bi torej Judje želeli kamenjati Jezusa, če ne zaradi tega, ker je izrekel nekaj bogokletnega, namreč potrditev, da je Bog?

Evangeliju po Janezu 1,1 pravi, da » … Beseda je bila Bog.« Evangelij po Janezu 1,14 pravi, da » … Beseda je postala meso.« To nam jasno pokaže, da je Jezus Bog v mesu — utelešen. Apostol Tomaž je rekel Jezusu: »Moj Gospod in moj Bog!« (Evangelij po Janezu 20,28). Jezus ga ni popravil. Apostol Pavel ga opiše kot Boga (Pismo Titu 2,13). Tudi apostol Peter je rekel enako (Drugo Petrovo pismo 1,1). Bog Oče sam je priča Jezusovega popolnega božanstva: » … o Sinu pa: Tvoj prestol, o Bog, traja na vekov veke, žezlo pravičnosti je žezlo tvojega kraljestva« (Pismo Hebrejcem 1,8; gl. Psalm 45,7). Stara zaveza prerokuje o Kristusovem božanstvu: »Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru« (Izaija 9,5).

Torej, tako kot je zagovarjal C. S. Lewis, prepričanje, da je bil Jezus le dober učitelj, ne pride v poštev. Jezus je jasno in nesporno trdil, da je Bog. Če ni Bog, potem je lažnivec in zato tudi ni ne prerok, ne dober učitelj in ne pobožni človek. V poskusih, da bi se izognili Jezusovim besedam, moderni učenjaki zatrjujejo, da »pravi zgodovinski Jezus« ni izrekel vsega, kar mu pripisuje Sveto pismo. Kdo pa smo mi, da se lahko prerekamo z božjo besedo (Svetim pismom) o tem, kaj Jezus je in ni rekel? Kako lahko ima nekdo po 2000 letih boljši pregled nad dogodki in besedami Jezusa, kot pa ljudje, ki so takrat dejansko bili prisotni; so z Jezusom živeli in bili poučeni od samega Jezusa (Evangelij po Janezu 14,26)?

Zakaj je vprašanje o Jezusovi identiteti tako pomembno? Zakaj je pomembno ali je Jezus Bog ali ne? Če Jezus ni Bog, potem njegova smrt na križu ne bi bila zadostna za plačilo grehov nobenega. Božje utelešenje je bilo potrebno, ker mora biti Kristus resnično človek, da bi dejansko umrl na križu za grehe Svojega ljudstva. Božje utelešenje je bilo potrebno, ker mora biti Kristus resnično Bog, da bi bila Njegova spravna žrtev učinkovita za vse izvoljene (Drugo pismo Korinčanom 5,21; Pismo Hebrejcem 1,2–3, 2,14–18; Prvo Janezovo pismo 2,2). Samo smrt popolnega človeškega bitja lahko dovolj odpravi grehe Božjega ljudstva. Ker je Jezus Kristus Bog človek, je odrešenje samo v Njem. Samo Bog človek je lahko plačal tako nujno neskončno kazen (Pismo Rimljanom 5,8; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Zveličanje je mogoče samo skozi vero v Jezusa Kristusa! Jezusovo božanstvo je to, zaradi česar je On edina pot odrešitve (Evangelij po Janezu 5,25–27). Jezusovo božanstvo je vzrok njegove izjave: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je Jezus Kristus?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries