settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je bil Jezus Jud?

Odgovor


Preprosto iskanje po internetu hitro odkrije nestrinjanje glede vprašanja, ali je bil Jezus iz Nazareta dejansko Jud. Preden lahko ustrezno odgovorimo na to vprašanje, si moramo najprej postaviti drugo vprašanje: kdo (ali kaj) je Jud? Celo to vprašanje ima kontroverzne elemente in odgovor je odvisen od tega, kdo odgovarja. Toda ena definicija, s katero bi se verjetno strinjale glavne ločine judovstva – pravoverna, konservativna in reformirana –, je: »Jud je oseba, katere mati je bila Judinja, ali oseba, ki je šla skozi formalni proces spreobrnitve v judovstvo.«

Čeprav hebrejsko Sveto pismo nikjer specifično ne pravi, da je treba uporabiti poreklo po materini strani, sodobno rabinsko judovstvo verjame, da obstaja več odlomkov v tori, kjer se to razume ali se na to namiguje, npr. Peta Mojzesova knjiga 7,1–5, Tretja Mojzesova knjiga 24,10 in Ezra 10,2–3. Potem obstaja še več primerov v Svetem pismu, da so se pogani spreobrnili v judovstvo (npr. Ruta, Moabka, gl. Ruta 1,16, kjer Ruta izrazi svojo željo po spreobrnjenju) in se jih ima prav tako za Jude kot Jude po narodnosti.

Torej si oglejmo dve vprašanji: Ali je bil Jezus Jud po narodnosti? Ali je bil Jezus Jud po veri in je izpolnjeval postavo?

Ali je bil Jezus Jud po narodnosti, to je, ali je bila njegova mati Judinja? Jezus se je jasno poistovetil z Judi svojega časa, s svojim ljudstvom in z njihovo religijo (čeprav je popravljal njene napake). Bog ga je namenoma poslal k judovskemu ljudstvu: »V svojo lastnino [k Judu] je prišla, toda njeni [Juda] je niso sprejeli. Tistim [Judom] pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime …« (Evangelij po Janezu 1,11–12) in jasno je rekel: »Vi [pogani] častite, česar ne poznate, mi [Judje] pa častimo, kar poznamo, kajti odrešenje je od Judov« (Evangelij po Janezu 4,22).

Čisto prva vrstica Nove zaveze jasno izraža Jezusovo judovsko narodnost. »Rodovnik Jezusa Kristusa, Davidovega sina, Abrahamovega sina« (Evangelij po Mateju 1,1). Iz odlomkov, kot je Pismo Hebrejcem 7,14: »Jasno je namreč, da naš Gospod izvira iz Juda,« je očitno, da Jezus izhaja iz Judovega rodu, iz katerega dobimo ime »Jud«. Kaj pa Marija, Jezusova mati? V rodovniku v Evangeliju po Luku 3 jasno vidimo, da je bila Marija neposredna potomka kralja Davida, kar je dalo Jezusu zakonito pravico, da se povzpne na judovski prestol, in kar brez dvoma kaže, da je bil Jezus Jud po narodnosti.

Ali je bil Jezus Jud po veri in je izpolnjeval postavo? Jezusovi starši »so izpolnili vse po Gospodovi postavi« (Evangelij po Luku 2,39). Njegova sorodnika, Zaharija in Elizabeta, sta bila tudi Juda, ki sta izpolnjevala toro (Evangelij po Luku 1,6), tako da lahko vidimo, da je verjetno cela družina zelo resno jemala svojo judovsko vero.

V govoru na gori (Evangelij po Mateju 5–7) je Jezus nenehno potrjeval avtoriteto tore in prerokov (Evangelij po Mateju 5,17) celo v nebeškem kraljestvu (Evangelij po Mateju 5,19–20). Redno je zahajal v shodnico (Evangelij po Luku 4,16) in njegovo učenje so spoštovali drugi Judje njegovega časa (Evangelij po Luku 4,15). Učil je v judovskem templju v Jeruzalemu (Evangelij po Luku 21,37). Če ne bi bil Jud, mu ne bi dovolili iti v tempelj (Apostolska dela 21,28–30).

Jezus je kazal tudi zunanja znamenja, da je Jud, ki izpolnjuje postavo. Nosil je tzitzit (resice, povezane v čopke) na svojih oblačilih (Evangelij po Luku 8,44; Evangelij po Mateju 14,36), da bi ga spominjali na zapovedi (Četrta Mojzesova knjiga 15,37–39). Praznoval je pasho (Evangelij po Janezu 2,13) in je na ta zelo pomembni judovski romarski praznični dan šel v Jeruzalem (Peta Mojzesova knjiga 16,16). Spoštoval je succoth oz. šotorski praznik (Evangelij po Janezu 7,2.10) in šel v Jeruzalem (Evangelij po Janezu 7,14), kot je bilo zapovedano v tori. Spoštoval je tudi hanuko, praznik luči [praznik tempeljskega posvečenja] (Evangelij po Janezu 10,22) in verjetno rosh hashanah, praznik trobent (Evangelij po Janezu 5,1), prav tako je ob obeh priložnostih odšel v Jeruzalem, čeprav to ni zapovedano v tori. Jasno je, da se je Jezus imela za Juda (Evangelij po Janezu 4,22) in kralja Judov (Evangelij po Marku 15,2). Od rojstva do svoje zadnje pashalne večerje (Evangelij po Luku 22,14–15) je Jezus živel kot Jud in izpolnjeval postavo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je bil Jezus Jud?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries