settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je Jezus mislil, ko je rekel: ›Jaz sem‹?

Odgovor


Jezus je kot odziv na vprašanje farizejev: »Koga se delaš?« rekel: »›Vaš oče Abraham se je vzradostil, da bo videl moj dan; in videl ga je in se razveselil.‹ Judje so mu tedaj rekli: ›Še petdeset let nimaš in si videl Abrahama?‹ Jezus jim je dejal: ›Resnično, resnično, povem vam: Preden se je Abraham rodil, jaz sem.‹ Tedaj so pograbili kamenje, da bi ga vrgli vanj; Jezus pa se je skril in odšel iz templja« (Evangelij po Janezu 8,53–59). Nasilen odziv Judov na Jezusovo izjavo »jaz sem« dokazuje, da so jasno razumeli, da je izjavil, da je Bog (gl. Drugo Mojzesovo knjigo 3,10–14). To je neposredna in izrecna trditev o božanskosti. Kristus tukaj trdi, da je samoobstoječi, nespremenljivi, večni Jahve. Jezus trdi, da ni nič manj kot edini pravi stvarnik Bog in zavezni Gospod Izraela. Jezus trdi, da kot Bog v svoji božanski naravi ni odvisen od nikogar za nič (Apostolska dela 17,24–28). On preprosto in večno JE. Resnico svoje trditve je dokazal, ko je storil to, kar lahko stori samo Bog (Evangelij po Marku 2,1–12).

Če bi Jezus samo želel reči, da je obstajal pred Abrahamovim časom, bi rekel: »Pred Abrahamom sem jaz bil.« Grški besedi, ki se prevajata v pretekliku pri Abrahamu in sedanjiku pri Jezusu, se precej razlikujeta. Besedi, ki ju je izbral Duh, pojasnita, da je bil Abraham »priklican v obstoj«, Jezus pa večno obstaja kot Bog, sam vir vsega življenja (Evangelij po Janezu 1,1–5; 5,25–29). Ni dvoma, da so Judje razumeli, kaj pravi, ker so pobrali kamenje, da bi ga ubili, ker se je delal enakega Bogu (Evangelij po Janezu 5,18). Takšna izjava, če ni bila resnična, je bila bogokletstvo, kazen za to, ki je bila predpisana v Mojzesovi postavi, pa je bila smrt (Tretja Mojzesova knjiga 24,10–16). A Jezus ni zagrešil bogokletstva; on je Bog, druga oseba troedinega božanskega bitja, v vseh pogledih enakovreden Očetu in Svetemu Duhu.

Jezus je uporabil isti izraz JAZ SEM v sedmih izjavah o sebi. V vseh sedmih kombinira JAZ SEM s prispodobami, ki izražajo vidike njegovega odrešujočega dela za vse, ki so na novo rojeni samo po Božji milosti, samo v veri samo v Kristusa. To so JAZ SEM kruh življenja (Evangelij po Janezu 6,35.41.48.51); JAZ SEM luč sveta (Evangelij po Janezu 8,12); JAZ SEM vrata za ovce (Evangelij po Janezu 10,7.9); JAZ SEM dobri pastir (Evangelij po Janezu 10,11.14); JAZ SEM vstajenje in življenje (Evangelij po Janezu 11,25); JAZ SEM pot, resnica in življenje (Evangelij po Janezu 14,6); in JAZ SEM prava vinska trta (Evangelij po Janezu 15,1.5).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je Jezus mislil, ko je rekel: ›Jaz sem‹?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries